La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Mercè exhibeix múscul en la tornada a la normalitat

La festa major de Barcelona torna amb dotze escenaris de música i set espais d’art de carrer

- Jesús Sancho

Després de les festes de Gràcia i les de Sants, les dues grans cites festives d’estiu del calendari barceloní, celebrades sense sobresalts, la Mercè recull el testimoni per acomiadar un tòrrid estiu amb una programaci­ó plena d’activitats com abans de la pandèmia. Després de dos anys marcats per la covid, la copatrona de la ciutat tornarà a exhibir la seva força cultural deixant enrere les restriccio­ns sanitàries amb limitacion­s d’aforament, tocs de queda i ús de mascaretes. Les celebracio­ns íntimes donaran pas a les escenes prepandèmi­ques amb concerts multitudin­aris i centenars d’actes en diferents punts de la ciutat. Davant les previsible­s aglomeraci­ons, el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va explicar que no només s’activaran els dispositiu­s per grans afluències, sinó també per “les condicions meteorològ­iques” davant possibles inclemènci­es.

En un acte al Palau de la Virreina de la Rambla, ahir es van donar a conèixer els detalls de la programaci­ó. En quatre dies intensos –del 23 al 26 de setembre– s’habilitara­n dotze escenaris de música i set espais dedicats a les arts de carrer, a més de la cultura popular, que es farà notar en diferents places i carrers.

Amb la voluntat municipal iniciada el mandat anterior de descentral­itzar els actes i arribar a més barris, la Mercè visitarà per primera vegada el parc de l’Aqüeducte de Ciutat Meridiana amb la proposta de Pallassos sense Fronteres, capitaneja­ts per l’incombusti­ble Tortell Poltrona. També s’afegirà a les celebracio­ns la ronda Sant Antoni, amb una fira d’alimentaci­ó sostenible, amb tallers, exposicion­s i música

La música ataca els seus tres fronts ja coneguts –Música Mercè, BAM i Acció Cultura Viva– amb la mirada posada en els gustos presents i que atreuen masses i amb noms més intergener­acionals. En l’oferta del BAM és on potser se sol apostar per la dupla llistó qualitatiu i risc, com es pot constatar amb la presència dels magnífics Los Voluble o la presència de Miss Raisa, etiquetada com la rapera musulmana, establerta a Barcelona, i el també raper marroquí Isam. I d’aquelles mateixes coordeen directe. Una altra novetat suposarà l’estrena de l’espai de la Zona Università­ria, escenari de grans concerts. Entre els artistes convidats destaquen Portobello, Miki Núñez, Lola Índigo, The Tyets i Doctor Prats. Una cita musical molt especial es viurà el divendres 23 de setembre a la nit a l’avinguda de la Catedral, amb un homenatge en forma de concert al cantautor català Pau Riba, que va morir al març.

En aquesta tornada a la normalitat, el Piromusica­l recupera el format tradiciona­l i amb tota la seva esplendor a l’avinguda Maria Cristina. L’espectacle de focs artificial­s es dividirà en cinc blocs: un de dedicat a melodies italianes, un altre en clau feminista, un tercer per commemorar els 175 anys del Liceu, un quart serà un crit contra la guerra i, fi

Artistes ucraïnesos refugiats participar­an en un espectacle circense al castell de Montjuïc

nalment, un de més festiu i ple d’optimisme. Una altra dada a tenir en compte per als amants de la pirotècnia. Arran de les obres de reforma de la Via Laietana, el correfoc es trasllada el diumenge 25 de setembre al passeig de Gràcia, que compleix dos segles de la seva inauguraci­ó. Per la seva part, la plaça Sant Jaume acollirà el 24 i el 25 de setembre les diades castellere­s.

La Mercè també és sinònim de festa de carrer. El consolidat Mercè Arts de Carrer compaginar­à el talent local amb l’internacio­nal amb més de 80 espectacle­s, 350 funcions i 131 companyies. En aquest sentit, el parc Joan Miró acollirà la programaci­ó dedicada als més petits i el circ contempora­ni conquerirà una altra vegada el castell de Montjuïc amb la participac­ió d’artistes refugiats ucraïnesos. Un aperitiu del que es veurà l’any que ve quan Kíiv sigui la ciutat convidada. L’espectacle de la companyia britànica de dansa Stopgap serà un dels plats forts al parc de la Ciutadella.

D’altra banda, Roma, la ciutat convidada en aquesta edició, mostrarà el seu talent cultural sobretot a la plaça de la Mercè amb sessions de cinema a l’aire lliure i actuacions de cantants italians com Alessandro Mannarino, Vinicio Capossela o el cor de dones de Rachele Andrioli. ●

 ?? Ana Jiménez ?? Acte de presentaci­ó de la programaci­ó de les festes de la Mercè al Palau de la Virreina
Ana Jiménez Acte de presentaci­ó de la programaci­ó de les festes de la Mercè al Palau de la Virreina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain