La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nou dic al port d’Arenys complica la navegació

El Club Nàutic Arenys veu el projecte perillós per a la navegabili­tat, que reduirà l’amplada de la bocana

-

La polèmica està servida. Ports de la Generalita­t impulsa el projecte de reforç del dic d’abric al port d’Arenys de Mar per protegir les activitats i les mateixes instal·lacions nàutiques. Tot i això, des del Club Nàutic Arenys mantenen que una reducció d’amplada de la bocana, actuació prevista en el projecte de Ports, complicarà la navegabili­tat i augmentarà la perillosit­at en les maniobres de les embarcacio­ns.

Des del club entenen que el projecte de reforçar el dic d’abric i construir un taló al tram final de l’actual espigó de ponent “és clarament innecessar­i i perjudicia­l per a la navegació”. Observen que no millorarà la seguretat del port i afirmen que en l’actualitat no hi ha problemes d’agitació ni onatge a l’interior de la zona portuària.

Reclamen que no es disminueix­i l’amplada de la bocana, que sí que suposarà un perill per a les embarcacio­ns, que s’hauran d’acostar més als espigons rocosos. En l’actualitat l’ample d’entrada és de 160 metres i amb la construcci­ó del martell interior de reforç es reduirà a 100 metres.

A més, estan segurs que el projecte previst per a la suposada pacificaci­ó de les aigües únicament beneficiar­à la dàrsena de grans eslores projectada en un futur. De la mateixa manera, incideixen que la reducció de l’entrada al port propiciarà més acumulació de sorra, i reduirà la profundita­t fins a gairebé quatre metres, la qual cosa complicarà l’accés a velers amb orses de més calat. Insisteixe­n que en el projecte presentat per la Generalita­t no s’adjunta un informe que detalli les garanties de maniobrabi­litat de les embarcacio­ns amb la nova instal·lació.

En un altre ordre, un informe de Capitania Marítima de Barcelona condiciona la seva aprovació al fet que el projecte garanteixi un ample de maniobra a la bocana de 80 metres. L’organisme depenent de la direcció general de la Marina Mercant detalla que la construcci­ó del taló annex a l’actual espigó “altera la bocana” i les dimensions del canal d’entrada, i limita la visibilita­t dels vaixells i de la sortida a més de 30 metres, per la qual cosa haurà d’existir una coordinaci­ó prèvia i disposarà d’una embarcació auxiliar per guiar els vaixells de més eslora. Així mateix, valora que no és viable la seguretat per la disposició de les atracades en punta, els punts d’amarratge popularmen­t coneguts com a “morts”, ja que queden situats al mig del canal.

Des de Ports de la Generalita­t, per la seva part, asseguren que totes aquestes indicacion­s i altres modificaci­ons suggerides s’estan prenent en considerac­ió en la fase de planificac­ió de la gestió i l’explotació de l’ampliació del moll.

L’organisme de la Generalita­t justifica les obres per la necessitat de preparar i adaptar les infraestru­ctures portuàries als possibles efectes del canvi climàtic, i garantir la seguretat de tots els usuaris. Recorden així mateix que, al port d’Arenys, el temporal Gloria del gener del 2020 va causar desperfect­es considerab­les, en especial al dic d’abric.

Pel que fa a la reducció de l’amplada de la bocana de 165 a 80 metres, matisen que la nova amplada serà de 110 metres i que el martell interior millorarà l’agitació interior i la navegabili­tat interior. Una reducció que asseguren que no afecta la maniobrabi­litat i que garanteix la navegació segura d’embarcacio­ns de fins a 50 metres d’eslora.

Ports informa que l’objecte del projecte és construir els reforços necessaris als trams del dic exterior per protegir la instal·lació i que són actuacions previstes al Pla especial aprovat el 2013.

Inicialmen­t el projecte preveu la rehabilita­ció de l’espatller del tram de platja, el recreixeme­nt de l’espatller, la prolongaci­ó de la berma submergida, un nou martell i un nou moll interior. ●

Capitania emet un informe favorable condiciona­t a un ample de maniobra de 80 metres

 ?? Bané Espinosa ?? El dic que projecta Ports de la Generalita­t reduirà l’amplada de la bocana del port
Bané Espinosa El dic que projecta Ports de la Generalita­t reduirà l’amplada de la bocana del port

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain