La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pentinat que li va canviar la vida

Cayetana Guillén explica els seus inicis al cinema

-

L’ ctriu exp ic com ue t d de c be s i don r e p per prot #onist $% s ue mor, renes&’ '())*+

Cayetana Guillén Cuervo (Madrid, 1969) havia passat el càsting: era la candidata desitjada com a protagonis­ta de la pel·lícula Más

(1996), però als directors –Miguel Bardem, Alfonso Albacete i David Menkes– no els acabava de convèncer el look. Calia fer canvis. La Cayetana va ser més proactiva que mai: els va proposar la tallada de cabells que Judit Mascó lluïa a Telva, semblant a la que va fer famosa Meg Ryan, i a la revista li van donar el contacte d’Alberto Cerdán. L’actriu es va plantar al seu saló acompanyad­a d’un dels directors, es va asseure en una cadira i va tancar els ulls, i el prestigiós estilista es va convertir en el seu particular Eduardo Manostijer­as mentre les clientes observaven. El paper va ser seu.

Més de vint anys després, la

Cayetana va tornar a Barcelona per donar suport al seu amic en una presentaci­ó al nou saló Alberto Cerdán Space, a Alura Beauty, de Barcelona.

“Tots utilitzem la imatge per definir-nos: és el primer que veiem de l’altre, i és fonamental per oferir la teva millor versió. Per això confio en ell i el seu equip des de fa tants anys. Surto d’aquí sentint-me millor”, assegura l’actriu a La Vanguardia.

La presidenta de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya ve d’interpreta­r radiofònic­ament el ventall de personatge­s que va crear Margarita Xirgu a Puñados de fuego –va ser al Corral de Comedias d’Almagro–, i, pendent de confirmar la desitjada cinquena temporada d’El Ministerio del tiempo, ja està embarcada en dos projectes com a productora executiva i en tots dos com a actriu, a més d’una nova obra de teatre en potència després de l’èxit de la gira amb Puertas abiertas. Continua al peu del canó davant i darrere de les càmeres. Fa vint anys que està al capdavant de l’espai Versión española, a La 2 de TVE –també presenta ¡Atención obras!– combatent prejudicis contra el cinema espanyol: “Com a programa de cadena pública, hem creat una escola d’espectador­s. Ha estat una feina intensa, i crec que el públic ja percep el nostre cinema d’una altra manera; només cal veure el pes que tenim als festivals internacio­nals i el respecte que hi ha fora pels tècnics, artistes i creatius espanyols”.

Alberto Cerdán la va pentinar per al seu casament amb el discret fotoperiod­ista Omar Ayyashi. Per veure’ls junts cal mirar les revistes per si els han enxampat a Eivissa; a ell no li agrada destacar. “És un home formidablí­ssim: serè, calmat, bo. I no és fàcil estar al costat d’un personatge públic. Al contrari: fins i tot pot fer-te ombra. Ell no l’ha utilitzat mai. L’admiro moltíssim”. A més de fer 20 anys que s’estimen, han treballat junts: “Hem cobert viatges humanitari­s amb Ayuda en Acción a Hondures, a Sierra Leone amb els nens soldat o a Moçambic amb malalts de sida, viatges en què ell feia les fotos i jo escrivia el text. Va ser molt bonic intentar donar veu a gent que intenta millorar el món”, recorda amb una mica de nostàlgia. ●

Alberto Cerdán també la va pentinar per al seu casament amb Omar Ayyashi, el seu marit des de fa 20 anys

 ?? ?? La seva catapulta.
La seva catapulta.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain