La Vanguardia (Català-1ª edició)

De ‘The crown’ a ‘Els Windsor’

- Francesc Puig

M’agradaria haver vist la cara de Peter Morgan, creador de The crown, i dels guionistes del seu equip quan van rebre la notícia de la mort d’Elisabet II. És indubtable que la millor manera d’acabar la sèrie sobre el seu regnat era amb la seva mort i anàvem camí de no arribar-hi a temps, dit amb tot el respecte. The crown ens ha acostat a aquesta família reial, sobretot als no britànics, d’una manera excepciona­l gràcies a la traça de Morgan, que sol insistir en el fet que The crown no és la veritat absoluta sinó la seva visió de la història, segurament amb l’objectiu d’evitar-se problemes. Però el cert és que els fets històrics són els que són, i el que s’han hagut d’inventar, evidentmen­t, són els diàlegs, que de totes maneres reflecteix­en amb una gran credibilit­at les vivències i sentiments dels membres de la família reial.

En aquest sentit, recordo especialme­nt un diàleg entre Elisabet II, ja interpreta­da per Olivia Colman, i el seu fill Carles, a càrrec de Josh O’Connor. En una de les escenes més emotives de la sèrie, el príncep de Gal·les li confessa l’angúnia de viure pensant que el seu futur (el de ser rei) començaria el dia que perdés la mare. Una reflexió humana i estremidor­a que aquests dies s’ha fet realitat.

La casualitat va voler que la mort de la monarca es produís a poques hores que es rodessin a Barcelona unes seqüències de la cinquena temporada de la sèrie, en què els Jardinets de Gràcia es reconverti­en en el París on Diana va perdre la vida el 1997. El rodatge es va suspendre “per una qüestió de respecte”, va dir Morgan. La sèrie s’acabarà amb la sisena temporada, que també està en desenvolup­ament i que, de ben segur, caldrà refer, com a mínim l’últim episodi.

En espera que arribin les dues darreres temporades, que ja veurem amb altres ulls, els recomano una interessan­t sèrie documental de la CNN que va reposar La 2 dissabte i que es pot recuperar en dues plataforme­s amb títols diferents: Los Windsor. En las entrañas de la dinastía real ( RTVE Play) i Los Windsor: una historia de poder y escándalos (Movistar Plus+). Són sis episodis que inclouen més de cent anys d’història de la casa Windsor, des del 1917, quan el rei Jordi V va decidir canviar el nom germànic de la casa de Saxònia-Coburg i Gotha, fins a la retirada dels ducs de Sussex com a membres actius de la família reial i el seu trasllat als Estats Units. Un viatge a les entranyes d’una dinastia però també a la nostra història mundial més recent. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain