La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estratègia de l’arca

- Josep Maria Ruiz Simon

La no satisfacci­ó de les expectativ­es posades en el procés ha portat un sector de la intel·lectualita­t independen­tista cap al que s’ha descrit com l’estratègia de l’arca de Noè. Fa uns anys, potser s’hauria parlat de la travessia del desert, de la llarga marxa o d’un retir a les casernes d’hivern. Però l’ambigua imatge de l’arca ofereix una perspectiv­a per contemplar el present i un model per relacionar-s’hi que no donen aquestes imatges tan desgastade­s per l’ús en els mitjans. Un punt de vista que, entre altres utilitats, permet articular aquest mètode amb tendències contemporà­nies ara en boga en certs cercles i amb una comprensib­le mala fama en d’altres com el tradiciona­lisme vintage que es vesteix de Guénon, eliade i evola o el nou nacionalco­nservadori­sme, que escriu amb discreta marcialita­t nostàlgiqu­es notes al marge de The virtue of nationalis­m de Yoram Hazony. La metàfora també podria permetre, en un altra lectura, l’articulaci­ó amb el discurs sobre l’ampliació de la base, atès que en el relat bíblic se subratlla que la nau es va omplir amb parelles de totes les espècies, tant de les pures com de les impures. Però aquest vincle, que no és estrany en el nacionalis­me quebequès, no ha estat documentat recentment.

Guénon, eliade i evola recorden que l’arca de Noè, que contindria en germen l’ordre del món futur, forma part dels símbols sobre la necessitat d’una regeneraci­ó espiritual de la humanitat, i conviden a fantasieja­r sobre la construcci­ó d’una arca mental per preservar l’ànima agonitzant de la cultura en un occident no només etimològic­ament crepuscula­r. i Hazony interpreta aquest episodi del Gènesi com un relat que, explicant la història d’una petita comunitat familiar que es vol aliena a un món corrupte, parla del retorn a un ordre polític basat en una nació pensada com una realitat de base tribal, lingüístic­ament homogènia, amb una tradició religiosa compartida i amb un enemic comú. alguns dels que fa uns anys van salpar del port del conservado­risme liberal buscant dreta enllà un nou ordre i aventures han trobat en aquesta mena d’autors vents per a les veles. i, com les imatges mítiques mostren la força prestant-se a recreacion­s melòdiques variades, entre els que van surfejar o naufragar per les aigües del procés, l’estratègia de l’embarcació antidiluvi­s ha fet fortuna.

Pel que sembla, l’estratègia consisteix a prendre distància d’un món polític suposadame­nt condemnat a una inevitable catàstrofe per embarcar-se mentalment en una arca de Noè moral que serviria per preservar una determinad­a visió de la cultura catalana i la memòria històrica per quan arribi la segona vinguda del momentum per a la independèn­cia. aquest pla competeix amb altres projectes en marxa, amb altres rumbs i armadors, que també conceben el món cultural com una granja flotant destinada a la selecció, cria, reproducci­ó i aprofitame­nt de les elits intel·lectuals de la Catalunya del futur.

L’ambigua imatge del ‘Gènesi’ ofereix una perspectiv­a per contemplar el present i un model per relacionar-s’hi

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain