La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desescalad­a de la tensió

La Lliga F ofereix 25.000 euros anuals a les àrbitres, que en demanaven 50.000, i se citen per a una nova reunió avui per mirar de posar fi a la vaga

- E&'r(e Co(ce)o

La Lliga F i la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) van aconseguir desescalar la tensió en el conflicte per les condicions laborals del col·lectiu arbitral. Després que se suspengués la primera jornada per la vaga de les àrbitres i de dies d’intercanvi­s de dures acusacions, el Consell Superior d’Esports (CSD) va mediar i va citar les dues parts ahir a la tarda per instar-les a resoldre les seves diferèncie­s.

A les cinc de la tarda arribaven els representa­nts de la Lliga F i la Federació, encapçalat­s per Beatriz Álvarez (LPFF) i Andreu Camps (RFEF). Els esperaven a dins el president del CSD, José Manuel Franco, i el director general, Albert Soler. Després de més de dues hores de reunió, es va aconseguir avançar en les propostes i es tornaran a veure aquest matí (11 h) a la seu de l’RFEF. Encara no hi ha acord tancat, però la presidenta de la Lliga F, Beatriz Álvarez, es va mostrar satisfeta amb la reunió i optimista que es pugui disputar la segona jornada. Més mesurada va ser Yolanda Parga, responsabl­e de l’arbitratge femení de l’RFEF: “S’han posat moltes coses a sobre la taula; traslladar­é la proposta a les àrbitres aquesta nit, però queda molt per parlar”, va apuntar.

L’última demanda del col·lectiu arbitral era de 50.000 euros anuals de salari brut per a les àrbitres principals –despeses de desplaçame­nt, material i altres, al marge–. “La sisena part del que cobra un àrbitre de Primera Divisió masculina”, van apuntar. Una xifra que contrastav­a amb els 3.300 euros per partit que havia ofert la Lliga F per cobrir els salaris de l’àrbitra principal i les dues assistents. “Aquesta quantitat no s’acosta ni al salari mínim a Espanya”, van denunciar les àrbitres en la roda de premsa que havien convocat ahir al migdia a Las Rozas per explicar la seva postura. Després de les negociacio­ns a la tarda a la seu del CSD, la Lliga Profession­al de Futbol Femení (LPFF) va elevar la seva proposta fins als 25.000 euros anuals, i es va comprometr­e que aquesta xifra anés augmentant les pròximes temporades de manera gradual. Les dues parts s’acosten i les postures se suavitzen després d’uns dies en què la tensió no havia parat d’escalar. La Lliga F va amenaçar les àrbitres amb mesures disciplinà­ries per la incomparei­xença als partits del cap de setmana i va acusar la Federació de “dinamitar” l’inici de la competició. El col·lectiu arbitral va respondre ahir amb una tensa roda de premsa que evidenciav­a la distància entre les parts: “No rebem ordres de ningú i és intolerabl­e que l’LPFF acusi l’RFEF de manipular-nos perquè no som titelles”, va asseverar Marta Huerta de Aza, una de les àrbitres espanyoles més reconegude­s internacio­nalment. “Creieu que ens asseurem amb algú que ens està denunciant i que ens ha estat amenaçant tota la setmana?”, va afegir la seva companya Marta Frías Acedo.

Les àrbitres defensen la seva independèn­cia de l’RFEF: “No rebem ordres de ningú, no som titelles”

La presidenta de la Lliga F, Beatriz Álvarez, “optimista” amb el curs de les negociacio­ns

Sembla que el CSD ha aconseguit desbloquej­ar les negociacio­ns, però que l’acord encara no està tancat, i el que és segur és que no arribarà a temps per a la primera ronda de la Copa de la Reina, que es disputa entre avui i demà. “Les condicions laborals són les mateixes que per a la Lliga F. Si no hi ha acord, no hi anirem”, van confirmar ahir les inferides. ●

 ?? Ea ?? Les àrbitres Guadalupe Porras Ayuso, Marta Huerta de Aza i Marta Frías Acedo ahir a Las Rozas
Ea Les àrbitres Guadalupe Porras Ayuso, Marta Huerta de Aza i Marta Frías Acedo ahir a Las Rozas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain