La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central s’obre a treballar en una proposta per ampliar el Prat

Transports valora la iniciativa de Foment però insta la Generalita­t a actuar

- Maite Gutiérrez

El Govern central ha recollit el guant de la societat civil a favor de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, que ahir, a través de la patronal Foment, va constituir una comissió d’experts per reactivar el projecte i facilitar acords. Alhora, cercles econòmics i polítics estudien alternativ­es a la proposta inicial d’Aena, tal com va avançar diumenge La Vanguardia.

En aquest context, el Ministeri de Transports assegura que està disposat a treballar “de manera conjunta” amb la Generalita­t en una proposta d’ampliació per al Prat que faci compatible “la necessitat de creixement de l’aeroport amb el respecte al medi ambient”. “Per nosaltres l’ampliació de l’aeroport és un projecte que continua viu; no volem renunciar a la possibilit­at de fer de l’aeroport del Prat un hub interconti­nental”, afirmen des del ministeri que dirigeix Raquel Sánchez. “Considerem que hi ha prou temps per poder arribar a un acord abans de l’aprovació del futur Dora III el 2026”, afegeixen.

Transports va frenar la inversió de 1.700 milions d’euros per estendre el Prat fa un any perquè va considerar que les discrepànc­ies entre JxCat i ERC sobre el projecte en feien inviable l’execució. El sector econòmic i empresaria­l català intenta recuperar-lo ara amb iniciative­s com la comissió sobre l’aeroport de Foment del Treball. Presidida per Lluís Moreno –president de la Cambra de Contractis­tes d’Obres de Catalunya (CCOC)–, la taula d’experts va aprovar ahir el calendari de treball, amb la intenció de presentar conclusion­s el juliol del 2023. Durant aquest temps hi haurà compareixe­nces de tècnics en aeronàutic­a i transport, experts en medi ambient i representa­nts dels ajuntament­s afectats, de la Diputació de Barcelona i dels governs català i central. Entre d’altres, formen part de l’organisme Mar Alarcón (Social Car), Cristian Bardají (RACC), Mònica Roca (Cambra de Barcelona), Jordi Clos (Gremi d’Hotels de Barcelona), Salvador Fernández (Ciment Català), Enrique Lacalle (Automobile Barcelona), Pedro Nueno (IESE), Josep Pi

La comissió de la patronal catalana sobre l’aeroport presentarà conclusion­s al juliol

qué (exministre i consultor), Baldiri Ros (Institut Agrícola Català Sant Isidre) i el president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

Des de Transports observen amb interès aquesta comissió i agraeixen “les reclamacio­ns de la societat civil catalana a favor de l’ampliació”. Ara bé, insisteixe­n que són els governs els que han de prendre les decisions, “i a aquest efecte s’hauria de formar una comissió tècnica entre Generalita­t i Govern” central. “La Generalita­t encara ha de resoldre les seves discrepànc­ies internes; l’escull és aquí, no al Govern” espanyol, subratllen.

Per la seva part, des del Departamen­t de Vicepresid­ència, en mans de Jordi Puigneró (JxCat), també han valorat la iniciativa de la patronal: “Totes les aportacion­s per trobar una solució tècnica són benvingude­s”. I es mostren disposats a buscar “solucions concertade­s” sense cap més apriorisme que no sigui “millorar la connectivi­tat de l’aeroport amb un criteri de respecte mediambien­tal”.

El corrent de fons es mou, així, cap a la recerca de nous consensos, malgrat que els implicats ho posposen fins després de les eleccions municipals, pendents també del que acabi decidint ERC sobre el projecte, encara sense una posició clara. ●

 ?? Àlex Garcia ?? Membres de la comissió sobre l’ampliació de l’aeroport de Foment ahir a la seu de la patronal
Àlex Garcia Membres de la comissió sobre l’ampliació de l’aeroport de Foment ahir a la seu de la patronal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain