La Vanguardia (Català-1ª edició)

El grup alemany Schülke compra Vesismin Health

La firma participad­a per la família Serra factura 12 milions

- Ro a alva o

El grup alemany Schülke ha comprat Vesismin Health, una empresa farmacèuti­ca barcelonin­a especialit­zada en desinfecta­nts d’ús sanitari que tenia com a accionista principal la família Serra Bayona. Vesismin, amb seu al Parc Científic de Barcelona, va facturar l’any passat 12 milions d’euros, amb 36 treballado­rs, i va tenir un benefici operatiu o ebitda de 3 milions d’euros. L’import de la transacció no s’ha fet públic.

Víctor Vallés, fundador i director general de l’empresa, ahir va explicar que la venda mantindrà la independèn­cia de Vesismin en el grup alemany, i l’equip d’investigad­ors de l’empresa al Parc Científic es convertirà en el centre d’R+D del grup per a productes relacionat­s amb la clorhexidi­na, un desinfecta­nt que es fa servir com a alternativ­a a la povidona iodada per facilitar l’antisèpsia en l’àmbit quirúrgic i reduir les infeccions. Fins ara, el grup destinava anualment a R+D un 6% de les vendes, i tenia les seves pròpies patents.

La integració a Schülke, va explicar Vallés, suposarà que Vesismin en vendrà els productes a la xarxa comercial del grup alemany, que ja és present en 80 països d’arreu del món, mentre que la seva pròpia cartera de productes a Espanya incorporar­à els productes sanitaris, d’autocura de la salut i d’higiene industrial de Schülke.

L’empresa comerciali­tza els productes a més de 400 hospitals a Espanya i s’està expandint cap a altres mercats, com el farmacèuti­c i el veterinari. Actualment, va explicar Vallés, un 30% de les seves vendes correspone­n a exportacio­ns cap a 45 països.

Vesismin va ser fundada el 2004 pel mateix Vallés, un antic executiu de la indústria de l’automoció. A partir d’una patent de la clorhexidi­na que van reformular amb el suport científic de l’Institut Químic de Sarrià, l’empresa ha creat productes destinats a prevenir les infeccions als hospitals i centres de salut.

“Portàvem anys creixent a taxes mitjanes de més d’un 20% per any, i des del 2020, amb la covid, ens hem disparat, com el sector”, va assenyalar Vallés. El mercat retrocedir­à aquest any, reconeix, “però no a mitjà termini, perquè el repte de tothom són les infeccions hospitalàr­ies i els bacteris multiresis­tents, que continuen creixent”.

Vesismin estava fins ara presidida per Jordi Serra Bayona, exdirector general d’Asepeyo. Els diversos grups familiars accioniste­s i el mateix Vallés hi havien acumulat una inversió d’uns 4 milions d’euros. L’empresa no té fàbrica pròpia, sinó que subcontrac­ta la fabricació a proveïdors catalans. ●

L’Institut Català de Fi● nances (ICF) aportarà 10 milions d’euros al Cathay Innovation III, un fons de capital risc global destinat a impulsar el creixement d’empreses emergents tecnològiq­ues i digitals en fase d’expansió. Cathay Capital, la gestora francesa que impulsa el fons, aspira a captar 1.000 milions d’euros, cosa que el situaria com un dels fons més grans que operen a Catalunya. La gestora acumula prop de 120 inversions en start-ups, 19 de les quals s’han convertit en unicorns. A Catalunya, destaquen Wallbox i Glovo. / Redacció

El laboratori es mantindrà independen­t i concentrar­à l’R+D de clorhexidi­na per a tot el grup al PCB

L’ICF inverteix 10 milions en el fons de capital risc Cathay Innovation III

 ?? Xavier Gómez ?? Víctor Vallés, director general de Vesismin Health
Xavier Gómez Víctor Vallés, director general de Vesismin Health
 ?? LV ?? Irene Bertran dirigeix l’àrea de capital risc de l’ICF
LV Irene Bertran dirigeix l’àrea de capital risc de l’ICF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain