La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Som l’exèrcit per defensar el ciberespai”

-

Per què l’ha premiat el CNI? Actualment, quan tot és a internet, al ciberespai, cal aixecar-hi un escut de seguretat. Els especialis­tes en cibersegur­etat complim la mateixa funció que l’exèrcit ara que el món físic s’està traslladan­t al virtual. M’han concedit un premi per haver contribuït a convertir l’Esquema Nacional de Seguretat en una referència.

Si pateixo un ciberatac, a qui m’adreço?

S’ha divulgat molt l’ús del número 016 per denunciar la violència de gènere, però se sap menys que hi ha un altre per denunciar els ciberatacs: és el 017, el telèfon de l’Institut Nacional de Seguretat, que ajuda en casos de pirateig i molts altres delictes virtuals.

Estem envoltats de ciberdelin­qüents?

L’objectiu de la tecnologia és augmentar el benestar de les persones. Però és cert que també es fa servir amb finalitats perverses. Hi ha tres vectors d’atac majoritari­s. S’anomenen phishing, vishing i smishing.

¿ Phishing té a veure amb la pesca?

Sí, perquè el que estan intentant els ciberdelin­qüents és pescar les seves contraseny­es. No les doni a ningú. El seu banc no les hi demanarà mai. Estigui atenta també al nou vishing, la pesca mitjançant veu.

Com ho reconec?

Trucades molt profession­als que diuen ser del seu banc o de la seva companyia de telèfon. Han estat generades a través d’intel·ligència artificial per enganyar-nos. I l’smi

shing és el mateix, però per SMS.

Estic segura quan compro en línia?

És una nova utilitat que durant la pandèmia va ser decisiva i ja no podem viure sense ella, però prenent certes mesures de seguretat.

Com quines?

Sobretot, fixi’s si la pàgina on va a comprar té el cadenat verd, que indica seguretat, al costat de l’adreça. És una garantia. També li recomano que desconfiï de les superofert­es. El clàssic “ningú no dona duros a quatre pessetes” continua valent en el comerç electrònic. Sigui curiosa, compari. I utilitzi targetes virtuals per independit­zar les operacions del seu compte corrent.

Depenem massa del WhatsApp?

Compte amb la fotografia del perfil: pot contenir metadades que donin molta infor

 ?? Barce oennández ??
Barce oennández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain