La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciberespai, el cinquè domini

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet 4eresa amiguet

Terra, mar, aire, espai i... ciberespai. Si la seguretat d’un país abans es garantia pel domini de la fronteres clàssiques, a les que després es va unir la de l’espai exterior, des de fa pocs anys els estrategs han afegit un “cinquè domini”: l’espai virtual o ciberespai. Concepción Cordón és una de les expertes més importants que hi ha al nostre país per fer front a aquestes amenaces que, malgrat la guerra d’Ucraïna, “no són noves; els atacs de l’anomenada guerra híbrida ja es produïen des de fa temps”. Investigad­ora incansable, aquesta malaguenya que va ser una de les primeres estudiants d’enginyeria informàtic­a a la seva universita­t acaba de completar una formació en intel·ligència artificial. “M’agrada més estudiar que sortir de festa, tot i que m’encanta ballar”. mació sobre qui hi apareix. No s’haurien de penjar fotos de menors en els perfils de WhatsApp, poden ser utilitzade­s pels pederastes.

Però solen ser fotos innocents...

Vostè no sap el que poden arribar a fer amb elles. Són depredador­s. Per mitjà d’intel·ligència artificial poden projectar o calcular com seran aquells nens o nenes quan creixin.

Instal·lar-me un antivirus serveix de res?

És el mínim que ha de fer, de primer de primària. Però no n’hi ha prou. Sobretot, les empreses han de prioritzar completame­nt la cibersegur­etat i, en particular, les pimes.

Quins són els errors de seguretat més habituals a les empreses?

Abans d’instal·lar nous programes i aplicacion­s, han de passar uns controls de seguretat interns, i això no es fa sempre.

Doncs els surt ben car.

L’error típic és que algú amb poder dins l’organitzac­ió doni el vistiplau per instal·lar una aplicació sense passar pels controls previs imprescind­ibles “perquè hi ha molta pressa”. S’obvien els passos necessaris i després venen els problemes, com que continguin virus.

Partidària del teletrebal­l?

El 2007, durant la grip A, ja vaig començar a implantar “treball en remot”, com l’anomenàvem aleshores, a la meva empresa per a determinat­s perfils, com els directius. Durant la pandèmia, va ser la taula de salvació del 49% de les empreses.

Continuarà estenent-se?

És una pena perquè ara, després d’avançar en un any com en deu tecnològic­ament, s’estan fent passos enrere en el teletrebal­l. El que s’hauria de fer és donar-li un impuls.

He llegit que hi ha poques dones treballant en cibersegur­etat.

És cert, només som el 30%, però estem pujant. Ara bé, tenim personalit­ats molt importants, com Elvira Tejada, fiscal de sala del Tribunal Suprem i que és ni més ni menys que la coordinado­ra nacional contra la criminalit­at informàtic­a.

Ha assolit la seva meta?

La meva carrera hauria estat molt més fàcil si hagués dut corbata. Em deixaven fer, però sense tenir protagonis­me. Sempre he estat una dona a l’ombra. Per a nosaltres demano sobretot equitat, més que igualtat. Per això vaig a les escoles en qualitat de voluntària d’associacio­ns com Inspiring Girls, per fer créixer l’autoestima i l’ambició profession­al de les nenes. Els dic que l’esforç i la curiositat són les claus. Que ho qüestionin tot.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain