La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lee Jung-jae, a la galàxia de l’èxit El primer asiàtic a guanyar un Emmy fitxa per a la nova sèrie de ‘Star wars’

-

Ara es compleix un any del gran èxit d’El juego del calamar, la sèrie sud-coreana que va arribar a Netflix per convertir-se en el fenomen televisiu més gran dels últims temps, basat en un letal concurs de proves de supervivèn­cia en què només en podia quedar un. I el seu actor principal, Lee Jung-jae, continua aconseguin­t èxits. Aquesta setmana ha fet història convertint-se en el primer actor sud-coreà i també asiàtic que ha guanyat el premi a millor actor principal en una sèrie dramàtica en els Emmy, que reconeixen l’excel·lència en la indústria de la televisió dels Estats Units.

L’encarregat d’interpreta­r Gi-hun, el jugador 456 del joc i personatge principal de la història, guanyava el guardó davant competidor­s d’alt nivell, ja que aquesta categoria és una de les més disputades, amb noms com Jason Bateman ( Ozark), Brian Cox ( Succession), Bob Odenkirk ( Better call Saul), Adam Scott ( Separación) i Jeremy Strong ( Succession). La cara de sorpresa de l’actor

És una estrella a Corea del Sud, on ha participat en més d’una trentena de produccion­s

quan va sentir el seu nom va ser la prova que ell tampoc no s’ho esperava. Feliç, va pujar a l’escenari per mostrar el seu agraïment. Tot i això, la seva victòria va ser discutida per alguns espectador­s a les xarxes socials, que no veien just que la interpreta­ció del protagonis­ta d’El juego del calamar s’hagués imposat a d’altres com la dels actors de Succession i Better call Saul, principalm­ent.

Abans de donar-se a conèixer mundialmen­t per la sàdica ficció de Netflix, Lee, que també protagonit­zarà l’esperada segona temporada d’El juego

FG HIJK LG GMNGO JM POJQI G QIMMRO GSTRO HUVWG KXOIJ HOGQYTISG

ZG HIOI[IT MG KJLG POIQJOG PJM\M]SV^ MG_ `ZVWTU_ HJ MG aVGM TGQbc WUcK PORTG[RWIKTG

del calamar, ja era molt popular al seu país, on gaudeix d’una prolífica carrera, sobretot a la pantalla gran. Un exemple del seu fulgurant èxit internacio­nal és que els seus seguidors a Instagram, on ell només segueix un compte, s’han duplicat en un any fins a arribar als cinc milions. A més a més, ha debutat com a director amb la pel·lícula Hunt, que també protagonit­za i que va presentar a l’últim Festival de Canes.

Lee Jung-jae, que farà 50 anys al desembre, va créixer al si d’una família benestant de Seül i va començar a treballar molt jove en una cafeteria. Allà un caçatalent­s es va fixar en el seu atractiu i el va fitxar per ser model. Després de dos anys a les passarel·les va provar sort al món de l’actuació. Després de graduar-se a la universita­t, va ingressar a l’escola d’art. El 1993 va debutar a la televisió amb la sèrie Dinosaur teacher. I amb 21 anys va aconseguir guanyar el premi al millor actor revelació en les tres cerimònies de premis més prestigios­es de Corea del Sud.

Des d’aleshores ha participat en més d’una trentena de produccion­s de K-Drama, gènere dramàtic coreà. I el 2020 va ser guardonat com a actor de l’any als Àsia Artist Awards. Sobre el seu possible salt a Hollywood fa un any deia: “He decidit que només faré una feina alhora. Ara per ara, no tinc plans de fer un projecte a l’estranger. Però si es presentés una bona oportunita­t, per descomptat que hi estaria obert”. I sembla que l’oportunita­t ha arribat, ja que recentment s’ha confirmat que ha fitxat com a protagonis­ta a la sèrie de Star Wars The acolyte.

Actualment compagina

L’actor, de 49 anys, ha debutat com a director amb la pel·lícula ‘Hunt’, que també protagonit­za

la carrera d’actor amb la faceta d’empresari, ja que és propietari d’una cadena de restaurant­s italians de luxe que porta el nom d’una de les seves pel·lícules: Il Mare; té una empresa de desenvolup­ament immobiliar­i, i ha fundat el segell d’entretenim­ent Artist Company.

Se saben molt pocs detalls de la seva vida privada. Actualment manté un festeig des del 2015 amb una adinerada hereva, Lim Se-ryung, filla del president del gegant coreà de l’alimentaci­ó Daesang Group, segons ha publicat The Korea Times. ●

 ?? AP Photo ??
AP Photo
 ?? t ?? Emmy
Di ecto .
t Emmy Di ecto .
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain