La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els anells de Saturn podrien ser les restes d’una lluna que es va desintegra­r

La troballa ha estat possible gràcies a dades obtingudes per la sonda Cassini

- ISaBEL TROYTIÑO

Els anells de Saturn podrien ser les restes de la desintegra­ció d’un satèl·lit d’aquest planeta fa 150 milions d’anys, la lluna Chrysalis. A més a més, aquesta explosió també pot ser la causa de la inclinació i el moviment vacil·lant de l’eix de Saturn, així com de l’estranya òrbita de la seva lluna Tità.

La hipòtesi, revelada ahir a Science per investigad­ors del MIT i de les universita­ts de Califòrnia i Arizona, fa servir dades de la sonda Cassini i desgrana alguns misteris de Saturn que fins ara s’havien atribuït a l’òrbita de Tità, el satèl·lit gegant del planeta.

S’havia provat en investigac­ions anteriors que l’òrbita de la lluna major de Saturn s’anava obrint i inclinant, cosa que obligava el planeta a inclinar-se també sobre el seu eix i adquirir un moviment rotatori vacil·lant, semblant al d’una baldufa.

També s’havia aproximat que l’òrbita de Neptú hagués influït en el moviment de l’eix de Saturn, però des de la Terra, i amb els mètodes actuals, no es podia demostrar.

Amb les dades de Cassini i un model de l’estructura interna de Saturn, els investigad­ors han comprovat que el gegant anellat està fora de l’influx o ressonànci­a de l’òrbita de Neptú, però han demostrat que sí que hi va estar fins que l’òrbita d’una de les llunes de Saturn, Chrysalis, es va desestabil­itzar: va esclatar i va deixar una empremta de restes que avui són els anells del planeta.

Segons el que s’ha pogut analitzar i aproximar, fa 150 milions d’anys, mentre Tità s’allunyava de Saturn i feia la seva òrbita més gran, un altre satèl·lit d’aquest planeta, més petit, que els investigad­ors van batejar com a Chrysalis, va esclatar, i les seves restes van anar a parar a l’equador del planeta, on van iniciar la formació dels anells.

“Simulacion­s anteriors de la formació dels anells a partir d’un cos cometari desintegra­t, semblant a la massa que suposem per a Chrysalis, indiquen que proporcion­a prou massa per produir els anells actuals”, expliquen els autors de la investigac­ió feta pública ahir.

Amb l’explosió de Chrysalis, Saturn va sortir de l’estat de ressonànci­a que s’havia atribuït amb l’òrbita de Neptú, i l’eix, que abans del xoc devia estar inclinat a uns 36 graus respecte a l’òrbita del gegant gasós, es devia tancar fins als gairebé 27 graus d’inclinació que té avui.

Llavors el moviment rotatori del planeta va passar d’assemblar-se al d’una baldufa en els seus últims moments abans de caure a terra a ser semblant al del moment en què una baldufa surt menys de la seva verticalit­at.

“L’eliminació d’una hipotètica lluna podria haver provocat que l’oscil·lació de l’eix de gir de Saturn disminuís sobtadamen­t i que aquest planeta s’escapés de la seva ressonànci­a amb Neptú”, comenta en una

Una nova teoria suggereix que aquest també és l’origen de la inclinació del planeta i de la seva òrbita

perspectiv­a de Science la investigad­ora de la Universita­t de Cornell, Maryame El Moutamid, que no va participar en l’estudi del MIT i de les universita­ts de Califòrnia i Arizona.

El Moutamid explica que l’edat dels anells de Saturn oscil·la entre centenars i 4.500 milions d’anys, segons la teoria a què es recorre.

Aquestes diferèncie­s d’enfocament es deuen a la falta de coneixemen­t, de mètodes per aproximar i de dues hipòtesis molt diferents que avalen que es van formar amb el planeta, o bé que es van formar molt després”, comenta la investigad­ora.

Els autors de la investigac­ió s’han ficat enmig del debat i han proporcion­at un mecanisme plausible per a la història evolutiva dels anells de Saturn, que dona suport a l’argument que són de formació molt més recent respecte al moment en què es va formar el planeta. ●

 ?? N S , ES ,  . Simon (GSFC) and ?? Imatge de Saturn obtinguda pel telescopi espacial Hubble el juny del 2018
N S , ES , . Simon (GSFC) and Imatge de Saturn obtinguda pel telescopi espacial Hubble el juny del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain