La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Berlin Art Week carrega contra els pisos de luxe que amenacen un viver d’artistes

-

La Berlin Art Week (BAW), setmana d’art contempora­ni que implica gairebé tots els museus, fundacions i fires de la capital d’Alemanya amb activitat al sector, desplega aquest any un al·legat contra la gentrifica­ció de les ciutats globals. La BAW és per naturalesa un esdevenime­nt descentral­itzat, però els organitzad­ors d’aquesta edició –que va començar ahir i s’acaba aquest diumenge– han ubicat un centre a tall de seu als Uferhallen del multicultu­ral barri de Wedding per enviar així un missatge.

Els Uferhallen, antigues cotxeres i instal·lacions del servei públic de tramvies de Berlín entre el 1873 i el 2007, van ser venuts aquell any per l’Ajuntament a una empresa cultural.

Des d’aleshores acullen tallers, estudis i espai comunitari, on treballen actualment 150 artistes. El 2017 aquest terreny de 18.000 metres quadrats va ser adquirit per la immobiliàr­ia Marema, que preveu edificar pisos de luxe i oficines, a incrustar entre els edificis catalogats, que continuara­n protegits.

Els artistes d’aquest viver temen el pitjor. “Els promotors han dit que podrem quedar-nos en algunes zones, però en desconfiem –diu Peter Dobroschke, artista amb taller fix fa deu anys, convertit en activista–. Esclar que Berlín necessita més pisos, però també preservar el seu món cultural. I això no serà habitatge social; són 200 apartament­s de luxe, els preus al barri pujaran”.

Els creadors que desenvolup­en la seva tasca als Uferhallen estan encantats que la BAW els hagi escollit com a lloc principal. A les seves àmplies superfície­s de sostrada ferroviàri­a s’hi desplega per a l’ocasió la mostra col·lectiva On equal terms, dedicada precisamen­t a subratllar l’impacte de la gentrifica­ció en

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain