La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Roma dels desemparat­s

Les eleccions cauen molt lluny a Tor Bella Monaca, el barri més pobre i amb l’índex més alt de criminalit­at de la capital italiana

- Anna Buj

El sisè districte de Roma té 257.000 habitants. Si fos una ciutat, seria la dotzena en població d’Itàlia, per sobre de Venècia. S’estén al llarg de 113 quilòmetre­s quadrats a la perifèria est de la capital. Les seves complexita­ts socials són importants. És el districte que té una taxa de criminalit­at més important, amb el nombre més alt de persones en arrest domiciliar­i. On conviuen catorze clans mafiosos. També és el més pobre de Roma, i el que registra una taxa d’abandoname­nt escolar més elevada. Només aquí es troben un 65% dels habitatges protegits de tota la ciutat.

A Tor Bella Monaca, un dels barris que el formen, el final de Roma s’entreveu des d’unes enormes torres de ciment, totes d’habitatges socials. S’acaben les cases i comença el descampat. Prometen que, a l’altra banda, un bon dia es pot arribar a identifica­r, des de dalt, la cúpula de Sant Pere.

Al centre comercial Le Torri no hi ha botigues de roba de marca ni grans multinacio­nals, sinó algun bar, un supermerca­t, una perruqueri­a o una botiga per a animals de companyia. És una massa grisa que s’estén al llarg d’escales i passadisso­s solitaris. A la cafeteria, més animada, ningú no parla de les eleccions legislativ­es que se celebraran el pròxim cap de setmana.

“No sé si votaré. Per a què? Tots són iguals, només pensen en el poder”, diu la Luciana, una dona que acaba de fer 50 anys. Netejava cases, però va perdre la feina amb la pandèmia. Ara viu gràcies a la renda de ciutadania, un subsidi als aturats que va introduir el Moviment 5 Estrelles i que molts partits volen modificar perquè ha evidenciat problemes de forma. Somriu quan li pregunten quina força política la convenç més. “Aquí disparen, trafiquen, això és un infern. No ho sé pas, sinceramen­t”.

En aquesta zona de Roma, els discursos electorals sobre dèficit, la guerra d’Ucraïna o el canvi climàtic cauen molt lluny. Tant la coalició de dretes –que guanyarà les eleccions, segons els sondejos– com el Partit Demòcrata (PD) tancaran la campanya a la Piazza del Popolo, on la renda mitjana supera els 57.000 euros. I no a Tor Bella Monaca, on és de 17.000.

“En el passat els comunistes tenien un 80% dels vots. Ara guanyem nosaltres perquè som els únics que parlem de seguretat. Hem deixat locals per obrir noves comissarie­s”, explica el president del districte, Nicola Franco, de Germans d’Itàlia (GdI). El seu despatx està decorat amb una creu i un cartell antiavorti­sta. El dia anterior, va haver de ser evacuat perquè un grup criminal li va enviar una bala en una bossa a l’oficina.

L’Angelo, que ja està jubilat, tampoc no anirà a votar. “El feixisme aquí ens és igual. Només volem viure en pau, que els nostres fills mengin, que no es disparin pels carrers. Això és una favela. Tothom mira qui ve de fora”, insisteix, abaixant la veu. La Gabriela, una amiga, apunta:

“Diuen que Giorgia Meloni és feixista, però ja ho veurem. N’hi ha un de sol que ha de tornar. Saps qui dic? Amb ell no hi havia gana”. No diu el seu nom, però sí el seu sobrenom, l’“oncle”, Benito Mussolini. La Shereen, una noia de 18 anys amb orígens bengalins, no podria votar encara que volgués. Com que els seus pares no són italians, encara no és ciutadana. A les parets hi ha

“Això és una favela; tothom mira qui ve de fora”, explica un jubilat que no pensa votar ningú

L’abstenció en aquestes legislativ­es podria ser la més alta en la història de la Itàlia republican­a

pintades contra les vacunes.

El sisè districte de Roma va ser l’únic on GdI va guanyar a les eleccions municipals de l’any passat, però al segon torn només van votar un 32% dels que hi tenien dret. En aquestes eleccions legislativ­es, l’abstenció també es perfila com el primer partit d’Itàlia. Els últims sondejos publicats durant el termini legal assenyalav­en que hi havia més d’un 10% d’indecisos i un 33,4% que no anirien a les urnes. En cas de confirmar-se, seria l’abstenció més elevada d’ençà que es va establir la República.

“Aquí guanya la desesperac­ió i la ràbia. Sempre m’he ocupat del medi ambient, però ara intento no parlar de la fi del món i del canvi climàtic a persones que no arriben a final de mes”, explica Rossella Muroni, candidata a diputada pel centreesqu­erra, des d’una petita llibreria al centre comercial. La seva propietàri­a, Alessandra Laterza, necessita vigilància policial per les amenaces que li van arribar després de negar-se a vendre Ió sono Giorgia, l’exitosa autobiogra­fia de Giorgia Meloni. En canvi, un grup de GdI el va regalar als estudiants d’un institut del barri.

Qui també necessita escorta és l’activista Tiziana Ronzio, condecorad­a pel president de la República, Sergio Mattarella, per la lluita contra la màfia al barri. Ella, sanitària de professió, viu amb el seu fill en una de les enormes torres, l’única que és de color groc. Dos policies s’han convertit en les seves ombres, de dia i de nit.

“Tenia dos pares grans i els treballado­rs socials es negaven a venir aquí. Estava cansada, i vaig decidir denunciar amb noms i cognoms els clans”, explica. El que ara és el local de la seva associació TorPiùBell­a, un referent de regeneraci­ó urbana, abans era un lloc on s’exercia la prostituci­ó. Al de davant hi desmantell­aven motos robades. “No hi havia timbres, traficaven a cada pis, et trobaves gent estirada durant la nit, xeringues en tauletes. Hi passava de tot. Hi havia diverses famílies de clans, ara encara queda alguna, però ja no és un supermerca­t”, recorda, orgullosa, mostrant una terrassa que ha rehabilita­t per a ús social a la comunitat.

Ha de marxar a un acte, no sense abans avisar la policia, perquè sospita que membres dels clans veïns hi podrien anar. “Cada edifici té la seva plaça de distribuci­ó de droga. Això és el model de Les Veles de Scampia de Nàpols”, conclou, parlant de l’escenari de Gomorra. ●

 ?? Anna buj. ?? Una de les torres d’habitatge social a Tor Bella Monaca
Anna buj. Una de les torres d’habitatge social a Tor Bella Monaca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain