La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern de coalició encalla en la negociació dels pressupost­os de l’Estat

Podem diu que el PSOE està instal·lat en el “no a tot” i reclama compromís

- Pedro Vallín Juan Carlos Merino

Últim pressupost de la legislatur­a, i els socis de Govern mesuren forces. Els socialiste­s, preveient un any electoral en què hauran de fer valer la seva marca i l’acció del president, Pedro Sánchez, han encarit la negociació, mentre que des d’Unides Podem, i a causa de la resistènci­a observada, han decidit encendre les alarmes i fer públiques les dificultat­s de la negociació. La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials ahir va expressar aquest neguit davant el consell ciutadà estatal de Podem. Va parlar de la seva “preocupaci­ó” perquè les negociacio­ns per a l’aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat del 2023 estan “encallades”. Fonts de la formació van més lluny i asseguren que fa setmanes que els socialiste­s estan instal·lats en el “no a tot”, cosa que ha impedit que es progressi cap a un acord.

Aquesta urgència no només està relacionad­a amb els comptes del 2023, sinó també amb alguns dels compromiso­s legislatiu­s pactats, assenyalen a Podem, que substancia­lment són la llei d’Habitatge –la intervenci­ó del mercat continua sent un problema– i la derogació de la llei mordassa. Belarra hi va al·ludir durant el seu discurs davant el partit: “Necessitem, amb urgència, permisos més llargs de paternitat i maternitat per cuidar els nostres fills i filles amb dignitat, material escolar gratuït perquè els nens i les nenes vagin a l’escola en igualtat de condicions, una llei d’Habitatge que posi els habitatges de la Sareb a disposició del parc públic i derogar, tal com va dir el president quan era a l’oposició, una llei mordassa que no hauria d’haver estat en vigor ni un minut després de la sortida de Rajoy de la Moncloa”.

La ministra Belarra, durant la primera reunió del consell ciutadà estatal del nou curs, va insistir que “hi ha problemes que no poden esperar més” i, al·ludint a les receptes econòmique­s proposades per Podem, desdenyade­s per tothom i avui adoptades per la UE, va afegir: “No volem repetir més vegades, perquè el temps ens doni la raó, que això o allò ja ho va dir Podem fa mesos”. I en referència directa i reptadora al PSOE: “És hora de governar sense por i sense demanar permís als que manen sense presentar-se a les eleccions”.

A la Moncloa, no obstant això, treuen ferro a les noves alertes de Podem, molt conscients que la formació lila sempre fa servir les advertènci­es públiques com a element de pressió a cada negociació que s’obre a la coalició. “Cal anar a pams, i anem molt bé”, asseguren.

El mateix Sánchez ja dona per fet que hi haurà nous pressupost­os “en temps i forma”, de tal manera que puguin entrar en vigor l’1 de gener del 2023. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero –ara també vicesecret­ària general del PSOE–, té a l’agenda que els pressupost­os s’aprovin pel Consell de Ministres a finals de setembre o principis d’octubre, i que després s’iniciï la tramitació parlamentà­ria.

Com a les dues ocasions precedents, a la Moncloa confien obtenir “un ampli suport parlamenta­ri” per part dels aliats de legislatur­a, des d’ERC fins al PNB o EH Bildu. Tot i que tots són molt conscients que l’escenari electoral immediat –hi ha les autonòmiqu­es i municipals del maig vinent– dificultar­à totes les negociacio­ns.

Per Sánchez, no obstant això, aprovar els tercers pressupost­os consecutiu­s i dins del termini serà la millor demostraci­ó d’estabilita­t política i institucio­nal enmig d’un incert panorama de crisi energètica i inflació disparada. ●

Podem lamenta que moltes de les mesures que proposen acaben sent adoptades per la UE “massa tard”

A la Moncloa treuen ferro a les alarmes de la formació lila: “Cal anar a pams, i anem molt bé”

 ?? EMilia Gutiérrez ?? Montero i Belarra en una imatge d’arxiu després del Consell de Ministres
EMilia Gutiérrez Montero i Belarra en una imatge d’arxiu després del Consell de Ministres
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain