La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fallida reunió del CGPJ per pactar dos noms per al Constituci­onal

- Carlota Guindal

La reunió feta ahir entre els interlocut­ors conservado­rs i progressis­tes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per intentar buscar dos noms de consens perquè vagin com a magistrats del Tribunal Constituci­onal va fer petits avenços, però sense aconseguir el seu objetiu. Cap de les parts va posar noms de candidats a sobre la taula.

Els progressis­tes ja tenen els seus, però no van voler revelarlos fins després de la reunió, amb la intenció que els conservado­rs presentess­in les seves propostes. La raó és que aquests últims estan dilatant el procés d’elecció, fet que ha provocat l’incomplime­nt del termini fixat per l’última reforma de la llei, i que es fixava com a data límit el 13 de setembre. L’ala conservado­ra, tal com ja va destacar el seu president, Carlos Lesmes, al seu últim discurs durant l’obertura de l’any judicial, ha estat molt crítica amb la reforma impulsada pel PSOE per haver permès al Consell fer el nomenament de dos magistrats del TC –després que fa un any per mitjà d’una altra reforma l’hi impedís–, però dins d’un termini establert.

Lesmes va criticar aquestes dues reformes, però va apel·lar al seu compliment dins del termini establert. Tot i això, vuit vocals creuen que aquest termini és orientatiu i no estan disposats a accelerar un procés quan el PSOE i PP mantenen el bloqueig en la renovació del CGPJ des de fa ja gairebé quatre anys. Per intentar desbloquej­ar la si

Els progressis­tes proposen nou candidats, mentre que els conservado­rs diuen que no en troben cap

tuació dins del mateix òrgan dels jutges, la setmana passada, en un ple extraordin­ari convocat per Lesmes, es va acordar nomenar uns interlocut­ors per fixar les bases de com s’havien d’elegir aquests dos magistrats.

En el marc d’aquests treballs es va celebrar ahir la primera trobada, telemàtica i que va durar aproximada­ment una hora. Cap dels vocals presents no tenia esperances que d’aquesta trobada en sortissin noms, com així ha estat. Tot i això, tal com expliquen fonts presents en la reunió, s’han citat per tornar a veure’s dimecres de la setmana que ve.

Els progressis­tes s’han compromès a lliurar a la següent cita el currículum dels seus nou candidats “en senyal de màxima transparèn­cia” i davant la tessitura que els conservado­rs diuen que no troben cap magistrat disposat a ser proposat com a candidat.

L’única cosa que s’ha aclarit ara per ara és que als dos candidats que proposin se’ls ha de donar suport per una àmplia majoria i que la selecció ha de dur-se a terme després d’una minuciosa avaluació dels seus currículum­s. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain