La Vanguardia (Català-1ª edició)

El funeral per Elisabet II avala la tornada de l’emèrit a l’agenda de la Zarzuela

Els Reis i el ministre d’Exteriors ostentaran la representa­ció d’Espanya

- Mariángel Alcáz

Ni dins, ni fora. La Zarzuela va optar ahir per la fórmula salomònica de deixar constància a l’agenda oficial de la presència del rei Joan Carles als actes organitzat­s a Londres al voltant del funeral d’Elisabet II, sense que la inclusió de la nota sobre les seves activitats suposi la tornada del pare del Rei a l’activitat pública de la família reial.

Com cada divendres, la Zarzuela va fer pública ahir la relació d’actes programats per a la setmana entrant amb assistènci­a dels membres de la família reial. Per demà diumenge figuren la visita dels reis Felip i Letícia a la capella ardent d’Elisabet II i la seva assistènci­a a la recepció que Carles III oferirà als convidats estrangers al palau de Buckingham, i per dilluns, la seva presència al funeral de l’abadia de Westminste­r. A l’agenda també s’hi va incloure, per separat, la relació d’actes en què serien presents els reis Joan Carles i Sofia: la recepció i el funeral.

Els Reis i el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ostentaran la representa­ció oficial de l’Estat espanyol, mentre que Joan Carles i Sofia aniran a Londres per la condició d’ex cap d’Estat del pare del Rei i en representa­ció pròpia. Joan Carles anirà des d’Abu Dhabi a Londres, mentre que la reina Sofia hi anirà amb l’avió oficial amb els Reis i el titular d’Exteriors. Una vegada a Londres, els Reis i Albares s’allotjaran a la residència de l’ambaixador, i la reina Sofia, al mateix hotel on s’instal·li el rei Joan Carles.

La Zarzuela deixa en mans del protocol britànic la posició que Felip i Letícia i els pares del Rei, que coincidira­n a la recepció de Carles III, ocuparan a l’abadia de Westminste­r. Una vegada conclosa la cerimònia, el Rei i la reina Sofia tornaran a Madrid, mentre que la reina Letícia anirà directamen­t de Londres a Nova York per participar en els actes organitzat­s en l’àmbit de l’Assemblea General de les Nacions Unides. El rei Joan Carles tornarà a Abu Dhabi.

La inclusió, encara que sigui a títol informatiu, del nom del pare del Rei a l’agenda oficial de la Zarzuela té una rellevànci­a especial, ja que al Tribunal Britànic està pendent de resolució el recurs plantejat per la defensa del rei Joan Carles en què s’al·lega la seva condició d’ex cap d’Estat i membre de la família reial per evitar que tiri endavant la demanda que Corinna Larsen ha interposat per presumpte assetjamen­t.

En la comunicaci­ó oficial que Buckingham va fer arribar a la Zarzuela, a través del Foreign Office i l’ambaixada d’Espanya a Londres, la invitació al funeral per Elisabet II s’estenia al cap de l’Estat, a l’anterior i a les seves consorts. Tots quatre van acceptar la invitació, segons va comunicar la Zarzuela.

El rei Joan Carles va anunciar la seva retirada de la vida pública el juny del 2019, cinc anys després de la seva abdicació. Després de la proclamaci­ó de Felip VI, l’anterior cap d’Estat va continuar figurant a l’agenda oficial de la Zarzuela amb actes a Espanya i també a l’estranger, com la seva assistènci­a a diverses preses de possessió de mandataris llatinoame­ricans, a la firma dels acords de pau a Colòmbia i als funerals per Fidel Castro.

El 15 de març del 2020, després d’aparèixer en diversos mitjans de comunicaci­ó la vinculació del rei Joan Carles amb fundacions opaques, el rei Felip va fer públic un comunicat en què, a més de deslligar-se d’aquestes fundacions, renunciava a la possible herència del seu pare i, a més a més, retirava l’assignació, del voltant de 190.000 euros, que Joan Carles I cobrava dels pressupost­os de la Casa del Rei. Cinc mesos més tard, i després de l’allau de noves informacio­ns sobre presumptes irregulari­tats financeres, la pressió social i la del Govern va condiciona­r la decisió del rei Joan Carles d’abandonar Espanya, en principi temporalme­nt. Quinze dies després de la seva sortida, el 3 d’agost del 2020, es va saber que la seva destinació era Abu Dhabi, la capital de la Unió dels Emirats Àrabs, on continua residint gairebé dos anys després.

Des que va sortir d’Espanya, el rei Joan Carles només hi ha tornat per assistir, entre el 19 i el 22 de maig, a unes proves nàutiques a Sanxenxo (Pontevedra), estada que va tancar el 23 de maig amb una visita llampec a la Zarzuela. Aquell dia, Felip VI i Joan Carles I van mantenir una trobada en què el Rei va desaconsel­lar al seu pare una nova visita, prevista per a mitjans del mes de juny passat, a causa de les crítiques de l’opinió pública i el malestar expressat pel Govern central per la sobreexpos­ició mediàtica que va generar el viatge i que va posar fi als objectius de discreció i privacitat amb què s’havia plantejat. El rei Joan Carles ha renunciat, de moment, a tornar a Espanya ni tan sols de visita. ●

El Rei i el seu pare coincidira­n a la recepció oferta per Carles III i al funeral per Elisabet II

 ?? Barc lron L VFP L VRXIU ?? Els reis Joan Carles i Sofia, el maig del 2019, al funeral pel gran duc Joan de Luxemburg
Barc lron L VFP L VRXIU Els reis Joan Carles i Sofia, el maig del 2019, al funeral pel gran duc Joan de Luxemburg
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain