La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts insta ERC a triar entre l’acord de Govern o el PSOE

- Josep M. Calvet

Si ERC i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, descarregu­en en els socis de JxCat tota la responsabi­litat que el Govern pengi d’un fil per les seves discrepànc­ies internes, incloent-hi l’amenaça dels postconver­gents de sortir de l’Executiu català, des de la formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull traslladen aquesta responsabi­litat a Esquerra, ja que consideren que han incomplert l’acord de Govern.

En concret, des de Junts rebutgen les crides a la lleialtat que fan des d’Esquerra i els insten a aclarir-se amb el que el seu portaveu, Josep Rius, va qualificar ahir de “guirigall d’acords d’investidur­a”. En diferents entreviste­s, Rius va plantejar a ERC una disjuntiva: “O són fidels a l’acord de Govern que van subscriure amb Junts o amb el que tenen amb el PSOE”. Per ser exactes, el portaveu postconver­gent va acusar els seus socis de decantar-se fins ara per l’acord amb el PSOE i va reiterar que, si els republican­s no compleixen l’acord que va fer possible la investidur­a d’Aragonès i la formació del Govern, la militància del partit votarà si hi volen continuar o no.

Rius va insistir que del que es tracta no és tant de si Junts surt del Govern, sinó de si ERC respecta l’acord polític que “és públic i notori”. En aquest punt, va detallar que el pacte fixava la creació d’un espai de direcció estratègic­a de l’independen­tisme, que la taula de diàleg se centrés només en l’autodeterm­inació i l’amnistia, i fer front comú a Madrid. Uns punts que, a parer seu, no s’estan complint.

Arran d’això, Rius va recor

Josep Rius reitera l’amenaça de sortir de l’Executiu català si Esquerra no respecta el pacte d’investidur­a

dar que l’executiva nacional va decidir “per unanimitat” donar un termini d’un mes per parlar amb ERC i, en funció de les converses, consultar a la militància la continuïta­t al Govern. Tot i això, es va mostrar convençut que hi haurà més reunions amb ERC fins al debat de política general previst per a l’última setmana de setembre. ●

 ?? On    c e ?? El portaveu de Junts, Josep Rius
On c e El portaveu de Junts, Josep Rius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain