La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dalmases no va ser denunciat abans per por de represàlie­s

El diputat minimitza el tracte vexatori a una periodista a TV3

- L is B. García

El comportame­nt del diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una periodista del programa FAQS, de TV3, al final de l’emissió d’una entrevista amb Laura Borràs el 9 de juliol va ser una “intimidaci­ó inacceptab­le” que no es va arribar a denunciar abans, fins que es va divulgar la notícia a la premsa, perquè “hi havia por” de les represàlie­s, segons el director del programa extint, Pere Mas.

L’episodi, en què hi va haver crits, insults i cops al mobiliari, va ser objecte de debat ahir al Parlament, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls, on Mas va comparèixe­r amb el director de TV3, Sifrid Gras, i el mateix Dalmases.

Gras va assegurar que l’episodi va ser “un fet aïllat”, però arran d'això el mitjà públic ha pres mesures com imposar el llibre d’estil de la cadena a les productore­s que contracta, limitar l’entrada d’acompanyan­ts de convidats a la cadena i reforçar els protocols contra l’assetjamen­t. Però va ser Mas qui va destacar la gravetat dels fets.

L’exresponsa­ble del programa va descriure com la periodista, subdirecto­ra de l’espai, li va dir “tremolant” el que havia passat al final de l’entrevista, i que va ser la “vulnerabil­itat laboral” el que va motivar que la periodista rebutgés denunciar els fets. El FAQS tenia els dies comptats i tots els periodiste­s sabien que cauria de la graella, de manera que hi havia temor de les possibles represàlie­s.

“Hi havia por. No parlàvem d’una persona qualsevol”, va explicar Mas amb referència a la presidenta del Parlament. L’entrevista, enfocada en el cas judicial que l’afecta, va ser el motiu de la discussió.

Per la seva banda, Dalmases va admetre que la “conversa” amb la periodista “no hauria d’haver estat en aquell moment ni en aquell lloc” –un dels camerinos del plató–. I tot i que va reiterar les seves disculpes, va rebaixar l’abast de l’esbroncada assenyalan­t que “no hi va haver amenaces” i que no va ser “res que no es pogués reconduir”. A més, va venir a dir que la seva personalit­at impetuosa de vegades li juga una mala passada: “Qualsevol persona amb més experiènci­a política hauria callat, però jo no soc així”.

La situació de Dalmases queda a expenses del que conclogui la comissió de l’Estatut dels Diputats. Si es valora una violació del codi de conducta dels diputats, podria ser multat o fins i tot suspès temporalme­nt. ●

 ?? LVFPVR IUBarU c ele ?? El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, a la comissió de la CCMA ahir al Parlament
LVFPVR IUBarU c ele El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, a la comissió de la CCMA ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain