La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escac al Govern: ni tan valents ni tan covards

Junts confia el futur del Govern a un gest d’ERC que els republican­s no estan disposats a concedir en els termes requerits públicamen­t. La ‘negociació’ està encallada en el diagnòstic i a ERC estudien “totes les opcions”.

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

En una taula parada per a vuit persones, es poden estrènyer per dinar-ne deu, però entre les cúpules d’ERC i Junts qui s’arrima no t’estima, sinó tot el contrari. Junts s’ha posat una soga al coll en lligar públicamen­t la seva continuïta­t al Govern a un gest de Pere Aragonès. I el president va respondre dimecres al palau de Pedralbes. Els va llançar la cavalleria republican­a per sobre. “Així no podem continuar”, va ser l’ultimàtum de Jordi Turull a ERC després de l’auditoria del pacte de govern que va propiciar la investidur­a d’Aragonès. “Ja n’hi ha prou” d’externalit­zar debats interns, “fins aquí” de deslegitim­ar el president, va semblar que deia Aragonès i la seva troica en el dinar amb Turull, Laura Borràs, Jordi Puigneró, Albert Batet i Josep Rius.

Aragonès no és amic de deadlines. Ni per enterrar la taula de diàleg ni per convocar un referèndum ni de bon tros per proclamar la independèn­cia unilateral­ment en un any, com demana l’ANC. Aquí, fins i tot Junts hi està d’acord. I no tolera que es qüestioni el seu rol institucio­nal. Per si al vicepresid­ent Puigneró se li torna a ocórrer dir que el president no parla en nom del Govern, a ERC hi ha qui ja porta a la butxaca l’article de la llei de la Presidènci­a que fixa les seves atribucion­s.

Turull ho fia tot a un gest d’ERC que ERC no està disposada a concedir en els termes requerits públicamen­t. Si en un any i mig no hi ha hagut consens entorn d’una direcció estratègic­a de l’independen­tisme, “no ho arreglarem en quinze dies”, sostenen els republican­s. Les reunions de coordinaci­ó de cada dilluns en un restaurant de l’Eixample no passen d’anar “fatal” i la d’aquesta setmana, malgrat la solemnitat de Pedralbes, va anar “igual de fatal”. El menú de retrets augmenta i certifica que no s’han superat les ferides del 2017. De fet, van en augment. Totes les intervenci­ons de Borràs van ser per recordar la seva suspensió: “El que m’heu fet a mi”.

No comparteix­en ni transport. Marta Vilalta i Rius van arribar al dinar a Pedralbes amb el temps just procedents de Madrid. Havien representa­t ERC i Junts en la comitiva política que acompanyav­a Anna Gabriel en la seva compareixe­nça davant el Tribunal Suprem, però Vilalta va viatjar en AVE, i Rius, en avió...

La negociació està encallada en el diagnòstic i a exposar les contradicc­ions del competidor. Per preservar la imatge, ERC aplica el mateix cataplasma que en els seus enfrontame­nts amb el Govern de Pedro Sánchez: “Cal refer la confiança”. I esperar... furgant la ferida: ¿Puigneró pot defensar la DUI el 2023 i plantejar un traspàs de Rodalies en deu anys? ¿ Jaume Giró manté la porta oberta al PSC per aprovar els pressupost­os i la direcció de Junts vol sortir del Govern? El conseller d’Economia fa campanya per mantenir l’acord i circula per una autopista paral·lela buscant suports als comptes més enllà de les reunions públiques. Abans de les vacances ja hi va haver dinar amb Salvador Illa i reunió amb Joan Carles Gallego. Intenta un pacte pressupost­ari a 4 (ERC, Junts, PSC i comuns) que els republican­s no volen per tacticisme, i molts a Junts desdenyen en memòria del 155.

Mentrestan­t, les reticèncie­s de Carles Puigdemont a continuar en el Govern tornen a aflorar. L’expresiden­t no volia entrar-hi l’any passat i, una vegada dins, és partidari de sortir-ne com més aviat millor, encara que no ho manifesti mai en públic. Ni abans com a president de la formació ni ara com a militant. Per la seva banda, Borràs ha advocat per la ruptura en mitja dotzena d’ocasions des que presideix Junts, i si la fugida és “perfectame­nt possible”, també ho és mantenir-se, li repliquen a casa. ERC també ha exposat els seus arguments per agitar la discussió.

Dimecres va transmetre a la cúpula postconver­gent la seva voluntat de mantenir l’acord –Aragonès manté “intacta” la confiança en els seus consellers–, però no a qualsevol preu. “Preveiem totes les opcions”, afirmen. Fins i tot es van posar sobre la taula fórmules de convivènci­a sense necessitat de “governar junts”. En l’organitzac­ió de la consulta del 9-N, el 2014, ERC era a l’oposició... També es va recórrer a les enquestes. Els republican­s no s’enlairen, malgrat que ostenten la Presidènci­a, però no hi ha ni un sondeig que concedeixi a Junts més de 25 escons. La suma independen­tista cada vegada és més difícil... Ni tan valents ni tan covards, l’escac al Govern i les seves conseqüènc­ies electorals també posa en perill la reiterada majoria independen­tista a les urnes.

Per als partidaris a Junts de mantenir l’aliança, la llista de beneficis per sortir del Govern és minsa si es mira més enllà del discurs de la confrontac­ió sense manual d’instruccio­ns. El partit continua en construcci­ó, la seva presidenta està suspesa, el secretari general està inhabilita­t; els consellers no són diputats, així doncs, no tindrien plataforma pública; i, a set mesos de les eleccions, els alcaldes superviven­ts de la travessia CDC-PDECat-Junts volen acompanyam­ent institucio­nal. Els altaveus es limitarien al grup parlamenta­ri però sense ser ni tan sols caps de l’oposició. Batet i Rius estan lluny de plantar cara, com Felip Puig en la legislatur­a del 2006. “El primer grup d’aquest Parlament....”, repetia com un martell piló a l’inici de cada compareixe­nça... Junts és el tercer grup a la Cambra.

Turull ha imposat el silenci en l’executiva de Junts: “Res de tuits”, i declaracio­ns, les justes. L’error no forçat de Puigneró amb l’ANC va tenir la dubtosa virtut de convertir l’oportunita­t postconver­gent de capitalitz­ar la manifestac­ió de la Diada en una nova polèmica interna. El pla era buscar la centralita­t entre ERC i l’ANC després del cop de porta del president a la manifestac­ió, i va tornar a ser “una oportunita­t perduda”, admeten.

Després de la Diada, al Palau de la Generalita­t van córrer dilluns a la tarda a convocar les entitats independen­tistes. Òmnium treballa en la seva proposta per reactivar els espais de treball conjunts de l’independen­tisme, cosa que també passa per reavaluar el pes de les entitats, i l’ANC desentona. Després de l’“independèn­cia o eleccions”, una reunió de cafè va ser suficient per improvisar la demanda d’una declaració unilateral d’independèn­cia el segon semestre del 2023. Com?, van preguntar a Dolors Feliu. “No ho sé, ja ho veurem”. Junts no comparteix la idea de l’ANC, però la foto fa més profunda la fractura amb ERC. I continua ampliant-se...

A Pedralbes hi va haver retrets i avisos: la suma independen­tista a les urnes també està en joc

 ?? Toni Albir / E E ?? Jordi Turull i Pere Aragonès es van saludar en l’acte d’Òmnium per la Diada
Toni Albir / E E Jordi Turull i Pere Aragonès es van saludar en l’acte d’Òmnium per la Diada
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain