La Vanguardia (Català-1ª edició)

La deriva autocràtic­a d’Hongria

-

La Comissió Europea proposarà demà als estats membres de la Unió Europea congelar els fons de cohesió a Hongria –més de 20.000 milions d’euros– després de constatar que aquest país no ha efectuat les reformes exigides per garantir els valors i llibertats fonamental­s de la UE, ni ha complert les sentències judicials europees. Serà un nou pas per intentar reconduir la deriva autocràtic­a del Govern hongarès, després que l’Europarlam­ent aprovés dijous un informe que qualifica el país que lidera Viktor Orbán de “règim híbrid d’autocràcia electoral”. En altres paraules, que Hongria no és una veritable democràcia.

Els enfrontame­nts entre Budapest i Brussel·les venen de lluny. Fa anys que la Comissió Europea (CE) adverteix Hongria per violar valors consagrats als tractats europeus, des de la independèn­cia judicial fins a la llibertat d’informació, passant per la discrimina­ció al col·lectiu LGTBIQ i als migrants. L’Eurocambra constata al seu informe que la situació s’ha agreujat els últims quatre anys –el 2018 ja va votar a favor d’activar l’article 7 per vulneració de valors europeus–, i el juliol passat la CE va admetre que els problemes amb l’Estat de dret a Hongria ja tenien la categoria de “sistèmics”.

La paciència de Brussel·les amb el Govern populista i ultraconse­rvador hongarès sembla que s’acaba. D’aquí ve la decisió de proposar tallar els fons europeus a Budapest –que s’ha d’aprovar per una majoria qualificad­a dels Vint-i-set–, que s’afegiria a la congelació que Brussel·les manté sobre el fons de recuperaci­ó per a aquell país, i al mecanisme de condiciona­litat del pressupost, que vincula el desemborsa­ment dels fons europeus a respectar els valors de la Unió Europea. El règim hongarès sembla decidit a mantenir l’estira-i-arronsa amb Brussel·les, com també està fent Polònia. El nombre de fronts oberts entre les dues parts és cada cop més gran. L’agenda d’Orbán –que ahir va qualificar d’“acudit” l’informe parlamenta­ri europeu– és cada cop més autoritàri­a i la seva posició en la guerra d’Ucraïna ha impossibil­itat un front comú europeu contra Rússia.

Les institucio­ns europees, en especial la Comissió, s’han de mantenir fermes davant la deriva autocràtic­a d’Hongria i utilitzar totes les eines polítiques i judicials al seu abast per impedir que en el si de la UE un Estat incompleix­i el cabal comunitari i violi les normes de la Unió. Una fermesa, tot i això, que no ha aconseguit que, en quatre anys, el Consell Europeu hagi imposat cap sanció concreta a Hongria ni hagi aconseguit que les seves autoritats canviïn d’opinió. ●

La Comissió proposarà als Vint-i-set de congelar els fons europeus a Budapest

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain