La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del vós al tuteig

- Eulàlia Solé

Del vós al tuteig passant pel vostè. Desaparegu­t el vós des de fa anys, tret d’alguns països sud-americans, el vostè va també camí de l’extinció. Quina és la causa? agrada, molesta? Qui impulsa el tuteig?

sens dubte són els més joves els capdavante­rs del tu. No sols entre ells mateixos, pràctica comuna des de fa anys, sinó adreçant-se a gent d’edat i desconegud­a. i tan gran és el poder actual de la joventut que el seu costum s’ha desplegat en tots els àmbits. a les persones grans se les tuteja a l’hospital, al restaurant, a la caixa del supermerca­t, a la recepció de l’hotel. innovació que pot ser acceptada des del prisma de sentir-se enganyosam­ent més jove o pot ser que condueixi a sentir-se ofès. Perquè cada persona és un món.

en altres temps, el vós comportava un tractament respectuós vers els superiors en la jerarquia social. en primer lloc, els reis i els nobles, per descomptat, fins que va arribar

Fins fa poques dècades encara es donava el vostè dels fills vers els pares i els avis

a aplicar-se també entre iguals quan no existien llaços de família. el vostra mercè venia a resultar encara més respectuós, si bé va acabar sent, segons consideren molts lingüistes, l’origen del més breu vostè. en qualsevol cas, durant segles el tutejament es restringia a l’àmbit familiar, amb excepcions, atès que fins fa poques dècades encara es donava el vostè dels fills vers els pares i els avis.

al capdavall, molesti o no, el cert és que ja es tuteja tothom als anuncis, a les ofertes comercials, als sms, a la ràdio quan saluden els locutors. a l’espera que passi el mateix a la televisió.

tornant als interrogan­ts inicials, per què succeeix això? entre les possibles explicacio­ns valgui trobar-ne dues que semblen plausibles. Havent-se convertit l’anglès en l’idioma hegemònic, saturats ja d’anglicisme­s en qualsevol espai, passar-se al tu constituei­x una imitació conseqüent, fàcil i guai. D’altra banda, constatada està la general pèrdua de vocabulari. La conjugació dels verbs esdevé penosa, motiu pel qual el mode verbal subjuntiu està passant a la història. en consonànci­a, per què canviar del tu al vostè segons els casos si amb el primer n’hi ha prou i no cal conjugar? No tardarà que el vostè serà tan arcaic com el vós. al capdavall, què hi fa? No es tracta de diners ni de diversió, que és el que actualment interessa. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain