La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aigua més freda a les piscines municipals per combatre l’alça del cost energètic

La de natació passa de 29ºC a 27ºC; la dels nadons, de 32ºC a 30ºC

- Josep Fita

La inflació desbocada està afectant propis i estranys. Ningú la pot evitar. Tampoc les instal·lacions esportives de titularita­t pública. El cost de la factura energètica se'ls ha disparat de tal manera que, entre altres mesures, s'han vist obligades a reduir la temperatur­a de l'aigua de les piscines. Òbviament, alguns usuaris s'han queixat, però els gestors d'aquestes instal·lacions defensen la mesura per evitar mals pitjors, com per exemple el tancament temporal dels equipament­s.

“La pujada de la factura és una animalada”, explica a La Vanguardia Josep Viladot, president de Gestiona, l'associació catalana de gestors esportius d'instal·lacions públiques. Explica que al març van calcular la desviació del cost energètic que podien tenir a final d'any respecte al 2021 i que el van situar en 200.000 euros per centre. Tenint en compte que gestionen les 43 instal·lacions de la xarxa municipal de Barcelona, la xifra total pujava a 9 milions. Però la factura, des del març, no ha deixat de créixer, i ara la previsió de desviació a final d'any assoleix els 13 o 14 milions d'euros.

Viladot subratlla que dins d'aquesta quantitat ja han descomptat l'estalvi que els reportarà les mesures ara preses. Una primera bateria la van començar a implementa­r ja a l'abril, i aquest mes de setembre n'han instaurat una segona en què destaca el descens de la temperatur­a de l'aigua de les piscines, que ja han posat en marxa. Ara l'aigua de la de natació està a 27ºC, quan abans arribava als 29ºC. La dels nadons i hidromassa­tge també ha vist reduïda la temperatur­a: de 32ºC a 30ºC. “No la podem abaixar més perquè la fan servir els nadons”, argüeix Viladot.

Reconeix que hi ha socis que s'han queixat, però afegeix que, alhora, detecta un punt de comprensió dels usuaris pel difícil context. “És just dir totes dues coses”. Relata que ells, com a gestors, han engegat una campanya de conscienci­ació per als abonats i treballado­rs “perquè entenguin el perquè de les mesures”.

Més enllà del descens de la temperatur­a de l'aigua, els gestors han hagut de prendre altres decisions per intentar parar el cop. Les tasques de mantenimen­t i neteja, per exemple, s'han passat a horari diürn (“A la nit la instal·lació ha d'estar 100% apagada”, assevera Viladot); també han reduït el temps de sortida d'aigua després de pressionar el botó a les dutxes, així com la pressió amb què brolla. Però n'hi ha més. “Si abans el dipòsit on acumulem l'aigua calenta estava a 75ºC o 80ºC (com a mínim ha d'estar a 60ºC per evitar la legionel·la), ara la tenim a 65ºC o 70ºC”. Per a ells, la pujada de la quota –per compartir l'increment amb l'usuari– no és una opció perquè els preus són públics.

No descarta tancar algunes piscines si la situació perdura. Les aigües s'escalfen amb calderes de gas. És per això que espera l'arribada d'alguna mena d'ajuda. “Tenim una comunicaci­ó fluida amb l'Ajuntament de Barcelona. No hem arribat a acords, encara no tenim una proposta, però sí que tenim una comunicaci­ó àgil”. Matisa que la seva entitat no pot “prendre decisions de manera unilateral”. “Voldríem tancar les instal·lacions a les 22 h i no a les 23 h, i no obrir les tardes dels dissabtes i els diumenges. Ho hem demanat a l'Ajuntament, però hem de consensuar­ho”. Adverteix que “el llop ja ha arribat” i que només cal mirar el que està passant a França, on han hagut de tancar una trentena de piscines, per adonar-se'n. “Ells van més avançats amb l'arribada del fred, cosa que anirà a més, lògicament”. Recorda les “importants conseqüènc­ies socials” que podria portar el tancament d'aquestes instal·lacions municipals. Els espais que gestionen, esgrimeix, van més allà del merament esportiu. “Tenim les escoles d'iniciació esportiva, l'esport federat de base, la natació escolar, som refugi climàtic, tenim tarifes especials per a la gent gran, per a persones a l'atur...”, enumera. ●

“La pujada de la factura és una animalada”, denuncia el president dels gestors de Catalunya

No es descarta tancar algunes instal·lacions si la situació perdura i no arriben els ajuts

 ?? ACN / ?? Alguns usuaris s’han queixat de la mesura, tot i que d’altres entenen la situació
ACN / Alguns usuaris s’han queixat de la mesura, tot i que d’altres entenen la situació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain