La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons europeus empenyen les obres amb 130 milions

-

milions passatgers a l’any, 12 milions més que els que va rebre el prepandèmi­c 2019, quan, especialme­nt a les hores punta, ja semblava que quedava petita. Aquesta afluència encara no s’ha recuperat, però s’hi està molt a prop.

L’edifici creixerà pels seus dos fronts, els que donen a les places dels Països Catalans i Joan Peiró, i multiplica­rà per dos l’espai actual (fins a 36.000 metres quadrats) i tindrà quatre sales d’espera, dues per a l’alta velocitat i dues més per a Rodalies i mitjana distància. Les façanes s’obriran als altres dos costats, el muntanya (carrer Viriat) i el mar (parc de l’Espanya Industrial), i es generà un complex permeable. També es crearà una ludoteca per al barri que gestionarà l’Ajuntament. Aquestes actuacions s’emprendran a la primera fase.

En alçària es guanyarà un segon pis, on es concentrar­à la major part de l’activitat comercial i terciària prevista (72.000 m2) i s’obriran grans terrasses. Diverses rampes per als vianants enjardinad­es connectara­n l’exterior amb aquest nivell. Aquest conjunt d’actuacions es deixa per a la segona fase. A la coberta, també més enllà del 2026, desapareix­erà l’actual aparcament (se’n construirà un de subterrani), s’hi col·locarà una “capa” que generarà ombres i captarà llum natural per al vestíbul i s’hi instal·laran 14.000 m2 de plaques fotovoltai­ques. L’hotel s’ampliarà. I la plaça de Joan Peiró es canviarà completame­nt convertint-la en una gran àrea naturalitz­ada. Això també està inclòs a la segona fase.

L’exterior de l’estació s’envoltarà de verd, avui pràcticame­nt inexistent, especialme­nt a la zona muntanya, on s’ubicarà una zona poblada d’arbres, el Bosc Viriat, una actuació que es començarà a preparar a la primera fase. La plaça dels Països Catalans –icònic espai inaugurat el 1983, dissenyat pels arquitecte­s Albert Viaplana i Helio Piñón, premi FAD– també es restaurarà en l’horitzó del 2026, i es tornarà a les caracterís­tiques pèrgoles l’esplendor perduda. Les fonts es recuperara­n i s’obriran zones per descansar i jugar, i també una àrea específica per als skaters, un col·lectiu que ha estat molt actiu en el procés participat­iu.

La transforma­ció suposarà, també a la primera fase, que el

El trànsit motoritzat es concentrar­à a la banda mar i la zona muntanya tindrà una àmplia arbreda

trànsit motoritzat passi al costat mar, connectant el passeig Sant Antoni amb el carrer Tarragona. La zona muntanya serà d’ús preferent per a vianants i bicicletes. L’actual vial que passa davant de l’estació desapareix­erà. L’estació d’autobusos es mourà uns quants metres a la primera fase i a la segona se suprimirà. La substituir­à una altra estació que es construirà a la plaça Espanya. I, com l’aparcament, la graella de taxis, ara a Joan Peiró, serà subterràni­a. Finalment, s’ampliarà i es reformarà la connexió amb el metro. ●

 ?? LV ?? Vista de l’interior del futur complex, que tindrà dos nivells i amplis accessos per tots els costats
LV Vista de l’interior del futur complex, que tindrà dos nivells i amplis accessos per tots els costats
 ?? Llibert Teixidó ?? Ada Colau i Raquel Sánchez a l’estació; darrere, els tinents d’alcalde Janet Sanz i Jaume Collboni
Llibert Teixidó Ada Colau i Raquel Sánchez a l’estació; darrere, els tinents d’alcalde Janet Sanz i Jaume Collboni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain