La Vanguardia (Català-1ª edició)

Toc d’atenció de les entitats socials a la Generalita­t i Endesa

Les organitzac­ions del tercer sector denuncien que s’incompleix el conveni de pobresa energètica

- Redacció

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) van arremetre ahir contra el Govern de la Generalita­t i Endesa per l’“incomplime­nt” del conveni que les dues parts van subscriure per combatre la pobresa energètica. Les entitats socials, que alerten de la situació que pot produir-se durant els pròxims mesos com a conseqüènc­ia de l’encariment dels preus, han expressat el seu profund malestar i han anunciat que deixaran d’assistir a les reunions del grup de treball constituït per abordar aquest problema si l’actitud actual persisteix i no hi ha “avenços significat­ius”.

La presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina, va denunciar que el conveni, signat fa un any i mig, no s’ha desplegat, i que milers de famílies són a “les portes d’una tardor i un hivern incerts”.

Per la seva part, Maria Campuzano, portaveu de l’APE, va assenyalar que alguns dels compromiso­s més importants assumits a l’acord, com condonar el deute acumulat del 2021 de les famílies, impulsar el fons d’atenció solidària i instal·lar comptadors socials, no s’estan aplicant d’una manera generalitz­ada.

Unes 35.000 famílies han rebut una carta de la Generalita­t que confirma la condonació del deute acumulat entre els anys 2015 i el 2020. Tot i això, algunes d’aquestes famílies continuen rebent, segons les entitats socials, notificaci­ons en què se’ls reclama el pagament de les quantitats degudes.

Les dues organitzac­ions denunciant­s van assenyalar que Endesa només ha concedit la instal·lació de 37 comptadors socials en llars vulnerable­s en situació d’ocupació en precari a tot Catalunya, una xifra que està molt per sota de la que, per exemple, ha assolit Agbar, que s’aproxima al miler de comptadors. A més, la

Asseguren que la companyia elèctrica només ha concedit 37 comptadors socials a tot Catalunya

portaveu de l’APE va afegir que la companyia elèctrica “continua assetjant les famílies amb correus electrònic­s reclamant els diners deguts”. Segons Campuzano, els comptadors socials són “una mesura imprescind­ible per garantir la dignitat de les famílies afectades i desincenti­var les connexions irregulars i els riscos associats, com ara els incendis, que ja han costat vides”.

També va denunciar que Endesa està exigint un document extra a les famílies, aliè al que està establert al conveni, i que el Departamen­t de Drets Socials l’ha acceptat, i reclama que siguin els ajuntament­s qui assumeixi la responsabi­litat d’expedir-lo. ●

 ?? Eli Don / ACN ?? Francina Alsina i Maria Campuzano ahir en roda de premsa
Eli Don / ACN Francina Alsina i Maria Campuzano ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain