La Vanguardia (Català-1ª edició)

Coses que se’ns escapen

-

Hi ha coses que se’ns escapen. Per exemple, el que ha provocat aquesta cua llarguíssi­ma a les portes de La Setmana del Llibre en Català. És dimarts i tretze, són dos quarts de sis de la tarda, vol ploure i una lleu brisa al Moll de la Fusta fa més suportable la xafogor. Un cartell diu: “Lluita per la teva llibertat” i, davant, centenars de noies esperen. Què esperen? Entrar al recinte? Tret del temps de restriccio­ns pandèmique­s, mai havia vist cua per accedir a la Setmana. M’hi acosto i veig que la paradeta és a la banda exterior; la directora, Cristina Domènech, explica que ho han organitzat així per no col·lapsar el pas. Na Nerea ha estat la primera a arribar. Té vint anys i és aquí des de les nou del matí, porta un llibre de Joana Marcús a la mà. L’acompanyen na Judy i n’Anaïs, que fa quart de l’ESO.

S’han saltat les classes per venir. Duen una carta a la seva ídola en què li demanen: “Joana, escriu-nos la vida”, amb cors i això. Diuen que el que els agrada dels seus llibres és que no penses en els teus problemes i pots evadirte. Són llibres de fantasia i d’amor juvenils que Marcús va començar publicant digitalmen­t a Wattpad, després a Montena (del grup Penguin) i ara –la Trilogia Foc– a Crossbooks i Fanbooks (segells en castellà i català de Planeta). Des de l’editorial, han repartit tres-cents tiquets, el màxim d’exemplars que signarà Marcús. També li han preparat una capsa perquè hi fiqui els regals que li fan. Quan arriba –és tan discreta que el contrast amb el fenomen que representa xoca molt– esclata l’eufòria. Les joves criden com davant una Rosalia de les lletres. S’hi fan selfies, alguna plora, exclamen: “Estoy temblando, qué mona es”.

A dins, els escenaris de la Setmana estan més tranquils. Malgrat les quatre gotes que cauen, hi ha ple absolut en la conversa entre Daniele Mencarelli i Anna Ballbona per parlar de Tot demana salvació, publicat a la Segona Perifèria; l’editor, Miquel Adam, m’assegura que fliparé amb Mòdul 3, de Bette Howland. La Setmana fa quaranta anys amb una festa d’aniversari ajornada per l’amenaça de pluja i l’evidència que venen eleccions: a la inauguraci­ó, el regidor i tinent d’alcalde Jordi Martí va fer un discurs molt més llarg del que és habitual, tot cometent el típic error dels polítics, que creuen que més equival a millor.

Ah, sí, també hi ha hagut un problema compartit amb les llibreries, més o manco resolt a temps: el de la distribuci­ó. Molts títols –novetats i de fons– no han arribat als punts de venda quan tocava, en plena rentrée. Cal apuntar que l’embolic coincideix amb la creació d’Enredos Logistics, unió dels gegants Àgora i Les Punxes, que des d’aquest mes s’ubiquen en un gran centre de 25.000 metres quadrats a l’Alt Penedès per donar servei a més de dos-cents segells, seixanta mil títols i dues mil cinc-centes llibreries.

La que no s’ajorna és la festa del vintè aniversari de la Rosa dels Vents. Se celebra dijous a l’edifici Colom, amb unes vistes espectacul­ars de la ciutat. Glòria Gutiérrez, de l’agència Carmen Balcells, comenta que poc després que s’inauguràs el 1970, anomenava aquesta torre el coloso en llamas. Però l’única cosa que crema és la posta de sol i una temperatur­a impròpia a les vuit del capvespre. Hi ha daus de formatge daurats i platejats, i l’ordre dels plats del càtering és una mica estrany, perquè els bastonets de pa amb pernil surten després de l’ou poché trufat i el melós de vedella. Abans hi ha hagut bombons de salmó, rolls de salmó amb iogurt, tàrtar de bou, pop amb allioli, cassoletes de txangurro (gairebé ningú sabia el que era), brioixos amb carn rostida.

La directora general de Penguin Random House, Núria Cabutí, parla amb tots els convidats. Hi ha el president de l’associació

Es fan selfies amb Marcús i alguna plora, exclamen: “Estoy temblando, qué mona es”

Molts títols no han arribat als punts de venda quan tocava per problemes de distribuci­ó

Editors.cat, Joan Abellà; el president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco; editors com Núria Tey, Mireia Lite, Gerardo Marín, Joan Riambau; el director de l’àrea de literatura de l’Institut Ramon Llull, Joan de Sola; agents com Teresa Vilarrubla i Sandra Bruna; Berta Bruna, que va viure el naixement de la Rosa dels Vents; autors com Anna Manso, José Enrique Ruiz-Domènec (a qui algú confon amb Gay Talese), Marta Pessarrodo­na; la debutant Aina Gatnau; també hi ha Carlota del Amo, Álvaro Colomer, Francesc Bombí. Amb alguns habituals dels saraus comentam que no sabem si és que hi ha menys festes que abans o és que ens fem grans i, és clar, hi ha coses que se’ns escapen. ●

 ?? Manuel Medir ??
Manuel Medir
 ?? Marta Calvo ?? Les cues de la Setmana
Joana Marcús va tenir una llarga cua de fans  ue van esperar tot el matí per uè els dedi ués el seu llibre
Celebrant 20 anys de llibres en català.
Jaume Funes, Anna Jolis, carme Mas Morillas, úria cabutí i Marta !essarrodon­a
Marta Calvo Les cues de la Setmana Joana Marcús va tenir una llarga cua de fans ue van esperar tot el matí per uè els dedi ués el seu llibre Celebrant 20 anys de llibres en català. Jaume Funes, Anna Jolis, carme Mas Morillas, úria cabutí i Marta !essarrodon­a
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain