La Vanguardia (Català-1ª edició)

A penes aristocràc­ia

- David Carabén

Aquesta setmana he encetat la lectura de Barça. The rise and fall of the club that built modern football, de Simon Kuper. Ja l’han traduït al castellà, però no sé si se n’espera una edició en català. Caldria fer-ne una amb urgència, perquè el primer llibre que per fi desterra el suposat localisme “socio”, per referir-se al soci del Barça, ho mereixeria. Sense haver-lo enllestit, ja us avanço que és una autèntica joia. El punt de vista que té sobre el club, deslligat de les fèrries filiacions a què la proximitat emocional ens condemna als culers de bressol, és molt refrescant, i el treball de recerca de l’autor, un dels periodiste­s esportius més prestigios­os del món, fan que la lectura sigui molt entretingu­da. Avui, contaminat per l’embafadora atenció que els mitjans catalans han prestat a la mort de la reina d’Anglaterra, només em centraré en una molt reveladora considerac­ió de Kuper sobre l’extracció social del Barça. Diu que “Catalunya no té un Estat propi, a penes una aristocràc­ia, o sigui que la burgesia s’asseu al pic de la seva jerarquia social. El cim de la societat catalana probableme­nt és la junta directiva (i de fet el govern) del FC Barcelona. El club no és de cap manera una institució de la classe obrera; els comerciant­s l’han dirigit des del 1899”.

Que Catalunya és un país de comerciant­s, o de botiguers, com es diu quan algú en vol fer befa, ho tenim molt assumit, alguns amb més orgull que d’altres, des de sempre. Que no té un Estat propi és una evidència. Que la classe obrera no s’hagi fet seu el Barça és molt discutible. Però que a penes compta amb aristocràc­ia no només és veritat, sinó que és una cosa que tendim a donar per entesa i em

En l’estil de joc apostem abans perquè l’estrella entengui el sistema que no pas per adaptar el joc a l’estrella

temo que oblidem per sistema, a risc d’obviar que la circumstàn­cia explica moltíssime­s de les nostres peculiarit­ats. L’animadvers­ió culer a la pompositat, per exemple, i a les demostraci­ons excessives o gratuïtes de poder, inclús a les de connivènci­a amb qualsevol altra forma de poder que no sigui civil, o estrictame­nt esportiva, es pot explicar per aquesta via. Malauradam­ent, també el fet de ser tan descurats i maldestres amb els nostres referents històrics, amb els mites i les llegendes, i tot el que gira al voltant de la memòria i el protocol. Però crec que també explica aquest sentit del ridícul que demostrem quan tenim sort, en comptes de celebrar que estem tocats per alguna gràcia divina… Fins i tot, en l’estil de joc, apostem abans perquè l’estrella entengui el sistema que no pas per adaptar el joc a l’estrella. A algú li semblaran apreciacio­ns massa subtils, i fins i tot dubtoses, o interessad­es. Però m’hi jugo un pèsol que són al moll de l’os de la nostra manera de ser.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain