La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fruita, ous, llet i carn: el cistell de consum que Garzón demana a la distribuci­ó

- Fern n !

El Govern espanyol mou fitxa per aplanar un pacte amb la gran distribuci­ó i aconseguir que als cistells de consum que estan oferint els supermerca­ts s'hi incloguin productes frescos. El Ministeri de Consum, avalat pel de

Treball, que lidera la iniciativa, va enviar ahir a les patronals del sector una guia amb recomanaci­ons “saludables”. D'aquesta manera, l'Executiu intenta pressionar Mercadona, Carrefour i Dia, entre d'altres, perquè entre els productes rebaixats s'ofereixin ous, fruita, llet, hortalisse­s, carn o peix.

El document, remès ahir a la distribuci­ó en forma de “proposta”, ha estat elaborat per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentàri­a i Nutrició (Aesan), organisme dependent de Consum. Tres qüestions s'han tingut en compte per elaborar la llista: un informe del comitè científic d'aquesta agència amb recomanaci­ons sobre la dieta mediterràn­ia, el treball anterior ja elaborat per l'equip amb famílies en situació de vulnerabil­itat i les experiènci­es en “fiscalitat saludable”.

El Govern central insta els supermerca­ts a oferir, en primer lloc, hortalisse­s, “tant fresques com congelades”, i fruites de temporada, “que han de constituir la principal ingesta diària als tres àpats diaris i també com a mossada saludable”, assenyala la guia de l'agència alimentàri­a.

Els cereals, com el pa, l'arròs i la pasta, i sempre segons les recomanaci­ons de l'agència governamen­tal, s'han de consumir diàriament, i, per tant, també haurien de formar part de la proposta comercial rebaixada dels supermerca­ts. També les patates i altres tubercles, encara que amb una aportació limitada a la dieta diària, “ja que la seva principal aportació és calòrica”.

El Govern espanyol considera que la gran distribuci­ó hauria de reduir els seus marges per oferir també llegums, fruits secs (elaborats al natural o torrats), peix, tant blanc com blau, ous (“Preferible­ment de gallines criades a l'aire lliure, com a criteri de benestar animal”) i carn (“És més sa

ludable la d'au i de conill”). Sobre els plats preparats, com el tomàquet en llauna o les cremes, l'agència nutriciona­l recomana reduir-los al cistell de consum. I la millor beguda en aquesta proposta saludable? “L'aigua corrent”.

La distribuci­ó, per la seva part, manté la proposta que l'Executiu hauria d'adoptar mesures fiscals per ajudar les famílies més vulnerable­s amb el seu cistell de consum en forma d'una rebaixa de l'IVA en determinat­s productes al 10% o al 4% o, si és necessari, suprimir el gravamen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain