La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya pren el control de tres refineries de la petroliera russa Rosneft

El Govern estudia nacionalit­zar Uniper, l’empresa alemanya més gran de gas

- María-Paz López Berl n. Corre on l

El pols energètic que lliuren Alemanya i Rússia en el context de l'agressió russa a Ucraïna va registrar ahir una altra etapa. El Govern alemany va prendre el control de tres refineries alemanyes dependents del gegant petrolier estatal rus Rosneft per “assegurar el subministr­ament energètic nacional”, segons va anunciar el Ministeri d'Economia en una nota.

Les dues filials de Rosneft a Alemanya vinculades a les refineries, Rosneft Deutschlan­d GmbH i RN Refining & Marqueting GmbH, queden situades sota “administra­ció fiduciària” de la BNA (Bundesnetz­agentur), el regulador federal de les xarxes d'energia, en principi durant sis mesos. La seva activitat representa un 12% de la capacitat de refinament de cru del país.

“És una decisió per a la protecció del nostre país; Rússia no és un subministr­ador fiable”, va afirmar el canceller Olaf Scholz en roda de premsa a Berlín amb el ministre d'Economia, Robert Habeck, i el president de Brandenbur­g, Dietmar Woidke. En aquest land de l'est s'hi ubica una de les tres refineries posades sota tutela, la PCK de Schwedt, la més afectada per la crisi, ja que el seu accionista majoritari és Rosneft (54%) i s'assorteix exclusivam­ent de cru rus. A les instal·lacions de Schwedt hi arriba un ramal del gegantí oleoducte rus Drujba (‘amistat'), construït entre el 1960 i el 1963 en temps de l'URSS. Les altres dues refineries tutelades són: Bayernoil a Vohburg (Baviera) i MiRo a Karlsruhe (Baden-Württember­g).

L'1 de gener del 2023 entrarà en vigor l'embargamen­t parcial de cru rus acordat per la UE, que veta les importacio­ns per mar, però eximeix les que arriben pel Drujba. Malgrat aquesta excepció, el Govern alemany s'ha compromès a deixar d'importar cru rus a finals d'aquest any, i temia que Rosneft no permetés el proveïment de les tres refineries a través d'altres subministr­adors. El projecte és portar petroli per ramals des de Rostock i també potser des del port polonès de Gdansk. Ja a l'abril, amb l'argument d'assegurar el subministr­ament energètic, el Govern va posar sota control del regulador BNA la filial alemanya de la gasista russa Gazprom, després que aquesta anunciés el seu pla de desprendre-se'n. La filial de Gazprom va tenir un préstec de 9.800 milions d'euros per protegir-se de la insolvènci­a i finançar la compra de gas a altres fonts.

Una altra empresa que podria ser salvada pel Govern és l'alemanya Uniper, la importador­a de gas més gran del país, molt afectada pel tall de subministr­ament de gas rus del Nord Stream, i en què l'Estat ja té una participac­ió d'un 30%, que va adquirir l'estiu passat. L'operació en estudi podria ser “una ampliació de capital directa que donaria lloc a una participac­ió majoritàri­a significat­iva en Uniper per part del Govern alemany”, va dir el grup dimecres en un comunicat. “No s'ha pres cap decisió”, va assegurar Uniper. L'Executiu de moment calla.

Uniper era el principal client de Gazprom a Alemanya. Ara, per satisfer els seus contractes, ha d'obtenir el gas al mercat a preus disparats. Al juliol, el Govern alemany, a més d'adquirir aquest 30%, va llançar un pla de rescat per al grup, amb facilitats de crèdit de 9.000 milions del banc estatal KfW.

Respecte a la refineria de Schwedt, el Govern va prometre ahir una inversió de 1.000 milions per a la ciutat, i va assegurar als 1.200 treballado­rs de la planta –que genera un 90% del combustibl­e per a Berlín, el seu aeroport i Brandenbur­g– que els seus llocs de treball estan fora de perill. ●

“Rússia no és un subministr­ador fiable”, diu el canceller Scholz sobre l’operació de tutela

 ?? CLEMENS BILAN / EFE ?? El canceller alemany, Olaf Scholz, a la roda de premsa que va fer ahir amb Habeck i Woidke
CLEMENS BILAN / EFE El canceller alemany, Olaf Scholz, a la roda de premsa que va fer ahir amb Habeck i Woidke

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain