La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torres veu menys inversió, ocupació i creixement amb l’impost a la banca

El president del BBVA estima que Espanya pot patir dos trimestres de caigudes del PIB

- Eduardo Magallón

El president del BBVA, Carlos Torres, va pintar un escenari molt negre per a l'economia espanyola si es posa en marxa l'impost temporal a la banca previst pel Govern central. Durant la conferènci­a “Diàlegs i Societat”, organitzad­a a Barcelona pel Cercle d'Economia, el banquer va assenyalar que l'impost a la banca que preveu l'Executiu de Pedro Sánchez “és contraprod­uent” perquè “ens portarà a un creixement menor, menor inversió, menor ocupació i menys riquesa”.

La reflexió la va plantejar durant una conversa amb el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, en presència de diverses desenes de socis de la institució, en el primer acte que protagonit­za la nova junta després de guanyar les eleccions. L'executiu va matisar que no creu que baixi el PIB per l'impost a la banca, però sí que opina que “creixerem menys”.

Una altra cosa és l'evolució esperada per al PIB en els propers mesos. Segons l'opinió del president del banc, l'economia espanyola podria acumular dos trimestres de creixement negatiu (el quart d'aquest any i el primer del pròxim). En termes econòmics, encadenar dos trimestres de caigudes es considera com a recessió tècnica. “No m'obsessiona­ria amb la taxa de creixement (de l'economia espanyola)”, va dir. Torres va explicar que un dels riscos més grans per a l'economia és el de “la inflació, que ens ha empobrit a tots”. A parer seu, la política salarial no pot acabar en una espiral inflacioni­sta. Per això va apostar per un pacte de rendes. Torres creu que la situació actual de l'economia espayola és la que acostuma a haver-hi just abans de la tempesta, ja que hi ha algunes dades positives, com la despesa en targetes.

Quan li van preguntar pels mercats en què el grup és present, es va mostrar molt optimista, especialme­nt amb Mèxic. Sobre Turquia, Torres va insistir en el fet que els resultats són millors del que esperaven, i que l'aposta de l'entitat pel país és “a llarg termini”.

D'altra banda, Torres va destacar els bons resultats que ha tingut l'aposta del BBVA per la digitalitz­ació, ja que més de la meitat dels nous clients (un 55%) arriba ara a través d'aquests canals, que el 2017 només en generaven un 6%. Així mateix, Torres es va oferir al Govern espanyol per ajudar a desplegar la segona onada dels fons europeus Next Generation.

Durant la trobada, el president del banc també va ressaltar la forta presència de l'entitat en la comunitat catalana. Va recordar que el BBVA ha posat a disposició de les empreses de la comunitat autònoma un 42% més de nou finançamen­t durant els sis primers mesos d'aquest any. El negoci a Catalunya representa entre un 25% i un 30% de l'entitat a tot Espanya. ●

 ?? CERCLE D'ECONOMIA / EP ?? El president del BBVA, Carlos Torres
CERCLE D'ECONOMIA / EP El president del BBVA, Carlos Torres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain