La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aerolínies cancel·len 134 vols per la vaga de controlado­rs a França

- Fernando H. Valls

La vaga de controlado­rs aeris francesos va provocar divendres una nova jornada de cancel·lacions i retards a mig Europa. L'aturada, convocada pel Syndicat National des Contrôleur­s du Trafic Aérien (SNCTA), va afectar gairebé la meitat dels vols que estaven previstos des d'Espanya. En total, 134 dels operats des d'aeroports nacionals o amb destinació cap a ells, dels 280 previstos, van haver de ser suprimits, segons dades ofer

Els convocants avisen que l’aturada continuarà entre els dies 28 i 30 de setembre

tes per Aena ahir al vespre.

Les companyies que operen des d'aeroports espanyols més afectades van ser Vueling, Volotea, EasyJet i Ryanair. També van tenir problemes els vols d'Iberia i d'Air Europa, que van oferir als seus passatgers la possibilit­at de canviar la data del viatge o el reemborsam­ent del bitllet a través d'un bo.

La jornada d'aturades va començar a les 6 hores del matí de divendres i finalitzar­à a la mateixa hora d'aquest dissabte. En total, un miler de vols han estat cancel·lats als diferents aeroports del país veí, la meitat dels que estaven programats, cosa que ha provocat, a més, importants retards que, en el cas de les operacions a la capital, París, van assolir els quaranta minuts de mitjana.

No només els vols amb origen i destí en territori francès van experiment­ar alteracion­s per l'aturada del control aeri gal. Les operacions que sobrevolav­en el seu espai aeri també es van veure alterades, ja que els pilots van haver d'optar per altres vies alternativ­es. Això va afectar especialme­nt els aeroports del Prat i de Palma, ja que gairebé tots els vols que surten cap a Europa han de passar per l'espai aeri del país veí.

A causa d'aquesta circumstàn­cia, Enaire, el gestor espanyol de navegació aèria, va haver de prendre mesures extraordin­àries perquè l'afectació de la vaga en els vols previstos fos la mínima possible. D'aquesta manera, les rutes van ser modificade­s per poder vorejar França, ja fos per l'est o per l'oest. En el cas dels aeroports de Barcelona i Palma, els vols van poder planificar l'enlairamen­t i l'aterratge fent servir la ruta d'Alger per evitar l'espai aeri de Marsella.

Els controlado­rs aeris francesos, que reivindiqu­en millores salarials per la inflació i noves contractac­ions de personal per cobrir els llocs de treball que les jubilacion­s deixen vacants, tenen previst celebrar tres noves jornades de vaga entre els dies 28 i 30 de setembre. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain