La Vanguardia (Català-1ª edició)

Letta s’ha quedat sol: també els centristes l’ataquen més que a la dreta

-

teriors del PD, Lia Quartapell­e.

La realitat és que, en caure el govern de Draghi al juliol, el PD es va trobar davant una diatriba complicada. Feia temps que Letta aplanava el terreny per convèncer el Moviment 5 Estrelles (M5E) de formar una coalició junts i intentar frenar l’extrema dreta. Quan l’M5E va trair l’exbanquer, el secretari del PD va decidir ràpidament que no podia anar amb un partit amb aquesta mena de rampells. Ara, hi ha qui considera que es va engegar un tret al peu. Amb l’M5E, la coalició podria haver disputat la victòria a Meloni. En solitari, no, perquè la llei electoral italiana afavoreix clarament els blocs. El partit populista de Giuseppe Conte s’està recuperant molt a les enquestes, sobretot al sud del país, on arrela la seva defensa d’un subsidi als aturats.

“El PD va sobrevalor­ar l’efecte Draghi”, va explicar el director del Centre Italià per a Estudis Electorals, Lorenzo De Sio, en una trobada amb correspons­als. “Pensaven que era extremamen­t estimat i que l’M5E seria penalitzat per haver-lo fet caure. Recordo el que el va passar a Churchill: després d’haver vençut els nazis, va patir una gran derrota. Per guanyar les eleccions es necessita un projecte de futur”, apunta.

Letta, aleshores, va optar per allargar la seva coalició al nou partit del liberal Carlo Calenda, Acció. Al principi aquest va acceptar la seva proposta, però pocs dies després se’n va desdir i va anunciar un acord propi amb Matteo Renzi, l’ex primer ministre expert a manipular crisis polítiques. Ara, tots dos ataquen més l’esquerra per mirar d’esgarrapar vots al seu electorat més centrista que a Meloni, amb qui no descarten pactar, en un altre revés per al candidat socialdemò­crata. Junts, Calenda i Renzi voregen un 7% dels vots.

“Qui es presenta com ni de dretes ni d’esquerres acaba sempre sent favorable a la dreta. Calenda i Renzi ho demostren”, subratlla al telèfon Peppe Provenzano, vicesecret­ari del PD. Ell confia que encara poden somiar. “Estem en batalla, i en batalla l’últim que es perd és l’esperança. Ho intentarem fins al final”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain