La Vanguardia (Català-1ª edició)

El funeral d’Estat d’Elisabet planteja problemes diplomàtic­s a Londres

L’hereu saudita Muhammad bin Salman preveu anar a la capital anglesa

- Rafael Ramos

Si un casament qualsevol de vegades planteja greus problemes diplomàtic­s (a qui convidar i a qui no, a quines taules asseure els convidats, oferir o no un menú vegà per als qui tinguin aquesta disposició...), encara en planteja més el funeral més important després del dol més llarg que ha conegut la història, amb la presència de representa­nts de gairebé tots els països amb bandera a l’ONU, alguns d’ells enemics irreconcil­iables entre si.

La primera ministra britànica

Liz Truss havia de tenir el seu baptisme de foc internacio­nal a partir de dimarts vinent a Nova York, en ocasió de l’Assemblea General de l’ONU. Però els esdevenime­nts han volgut que, uns dies abans, el món vingui cap a ella en comptes d’haver d’anar ella cap al món.

A la recepció d’avui, prèvia al funeral de dilluns, hi establirà un primer contacte amb el president nord-americà Joe Biden i el francès Emmanuel Macron, tot i que no aprofundir­à sobre els problemes d’implementa­ció dels acords del Brexit respecte a Irlanda del Nord; l’oposició de la Casa Blanca que els trenqui de manera unilateral, com a amenaça; l’increment de la immigració il·legal a través del Canal de la Mànega; la pesca, o el fet que els Estats Units estiguin fent el romancer per negociar un pacte comercial amb el Regne Unit. Temes difícils, però discrepànc­ies entre amics i aliats.

Pel que fa als enemics, Londres no ha enviat invitacion­s a Rússia, Bielorússi­a, Síria i Birmània. Els tres últims països no n’han fet un casus belli, però Vladímir Putin ha manifestat ben clarament el seu disgust, perquè creu que el funeral de la reina no té res a veure amb la guerra d’Ucraïna, el bloqueig de les trameses de gas cap a Europa i l’assassinat de Litvinenko. La casa reial i el Foreign Office tampoc no han enviat targetes a Veneçuela, Nicaragua, Corea del Nord i l’Iran, amb qui Londres té pèssimes relacions, però hi po

Carles III té una bona relació amb la família reial saudita, malgrat els abusos dels drets humans

dran estar representa­ts pels seus ambaixador­s si així ho desitgin.

La diplomàcia entre la Gran Bretanya i la Xina és molt complicada per la qüestió dels drets humans i l’espionatge industrial i cibernètic, fins al punt que l’speaker de la Cambra dels Comuns ha impedit l’accés a la sala amb el fèretre d’Elisabet II a la delegació del país asiàtic, amb el vicepresid­ent Wang Qishan al capdavant (en canvi, sí que podrà assistir al funeral). Pequín ha dit que ho considera una ofensa innecessàr­ia.

Però la qüestió més delicada de totes és l’anunci, a través de mitjans informatiu­s de l’Orient Mitjà i confirmat per l’ambaixada saudita a Londres, que el príncep hereu Muhammad bin Salman, considerat per la CIA el responsabl­e de l’assassinat i esquartera­ment del periodista Jamal Khashoggi el 2018, té previst anar a la capital anglesa per donar personalme­nt el condol al rei Carles III, amb qui té una bona relació (el monarca britànic va protagonit­zar fa poc un escàndol per recaptar fons a la cort de Riad per a les seves organitzac­ions caritative­s). El que no se sap és si acudirà al funeral.

Grups defensors dels drets humans i l’expromesa de Khashoggi, Hatice Cengiz, diuen que la seva presència “serà una taca en el record d’Elisabet II”, i és un “intent bast per part de Bin Salman de fer servir el dol per obtenir legitimita­t i normalitza­r relacions diplomàtiq­ues. Tant Washington com Londres s’exclamen pels abusos del règim saudita, la brutal persecució dels dissidents, les execucions de tipus medieval i el tracte a les dones, però alhora li venen armament i li compren petroli. Els negocis són els negocis.

“El que hauria de fer el Regne Unit és detenir el príncep tan bon punt posi el peu en territori britànic, però segur que no ho farà”, afirma Cengiz. ●

 ?? Getty ?? El rei Carles III saludant les persones que feien cua per acomiadar Elisabet II a l’altura del pont londinenc de Lambeth
Getty El rei Carles III saludant les persones que feien cua per acomiadar Elisabet II a l’altura del pont londinenc de Lambeth
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain