La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’últim cas del jutge Dearie

Trump amenaça amb violència si el cas dels documents acaba en una imputació

- VranceEc Aeir n

Al jutge Raymond Dearie, de 78 anys i semiretira­t, li ha tocat el gran sumari de la seva vida en el crepuscle de la seva carrera. Quin paperot. I això que al llarg de la seva trajectòri­a de quatre dècades als jutjats del districte Est de Nova York (Brooklyn), com a fiscal i com a magistrat, s’ha topat amb mafiosos, amb qüestions polítiques molt importants i amb casos de corrupció, com la investigac­ió internacio­nal als responsabl­es de la FIFA o govern de les federacion­s de futbol.

Ha estat l’escollit per la jutgessa Aileen Cannon, de la cort de Florida, per revisar els papers secrets trobats a la mansió de

Mar-a-Lago, propietat de l’expresiden­t dels Estats Units, durant l’operació d’entrada i escorcoll que va practicar l’FBI el 8 d’agost.

El seu nom per exercir de special master (pèrit judicial) el va suggerir l’equip legal de Donald Trump. Però el Departamen­t de Justícia el va avalar, malgrat oposar-se a aquesta designació, i divendres va sol·licitar en apel·lació que no es bloquegi l’accés als investigad­ors a més d’un centenar d’arxius altament sensitius. En canvi, va permetre que es revisin uns altres 11.000 documents confiscats.

Tot i que és del seu grat, Trump ja li va deixar un avís, cosa que per molts va ser la confirmaci­ó que el jutge Dearie s’enfronta a una amenaça contra la seguretat nacional i a un possible nou assalt al sistema democràtic.

“Tindríem problemes que no hem vist mai en aquest país”, va sentenciar l’expresiden­t quan es va referir a una possible imputació criminal en una entrevista radiofònic­a. Trump té experiènci­a a cridar a la violència. Sense anar gaire lluny, se li atribueix l’intent de cop d’estat del 6 de gener del 2021, quan es va negar a acceptar la derrota a les urnes. “No és incitar”, va afirmar da

El jutge Raymond Dearie, de 78 anys, és l’escollit per revisar els papers confiscats a Mar-a-Lago

vant la repregunta. “Grans problemes. No crec que l’acceptin, no s’asseuran i es rebel·laran contra aquest últim engany”, va insistir.

El jutge Dearie ha de decidir sobre la qüestió més difícil a què s’ha enfrontat durant la seva ben valorada trajectòri­a. Li correspond­rà determinar si els investigad­ors poden fer servir aquests documents i si hi va haver una obstrucció perquè el Govern hi accedís. També indicarà quins papers pertanyen a l’Executiu i quins són propietat de Trump.

Els advocats i litigants que han comparegut davant Dearie el descriuen com un jurista independen­t, complet i imparcial que està en condicions de confrontar les dues parts. Diuen que està preparat per a aquesta tasca, encara que suposi una posició difícil.

“És un del pocs jutges davant el qual volen comparèixe­r els dos costats. Els advocats el tenen molt ben considerat. És algú que escolta i té en compte el que li expliquen abans de prendre una decisió”, va declarar a Político la jurista Lindsay Gerder, exfiscal federal.

Nascut a Long Island (Nova York), va començar com a advocat el 1969 en una firma de Wall Street. El 1971 va passar a la Fiscalia, fins que el president Reagan el va nomenar jutge el 1986. També va exercir al tribunal de vigilància d’intel·ligència estrangera, des del 2012 fins al 2017, càrrec en què va autoritzar l’ordre contra Carter Page, assessor de Trump, per la suposada ingerència electoral russa.

Si alguna cosa s’atribueix a aquest jutge és que el rellotge sembla que no avança per a ell quan ha de prendre decisions. La jutgessa Cannon li ha donat com a límit fins al 30 de novembre, per si de cas. ●

 ?? Steve Helber / AP ?? El complex Mar-a-Lago a Florida, propietat de l’expresiden­t Donald Trump
Steve Helber / AP El complex Mar-a-Lago a Florida, propietat de l’expresiden­t Donald Trump

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain