La Vanguardia (Català-1ª edició)

La presidènci­a de la UE demana un tribunal especial per als crims d’Izium

- VIENA

La presidènci­a txeca de la Unió Europea (UE) va sol·licitar ahir l’establimen­t d’un tribunal especial per jutjar els crims suposadame­nt comesos per l’exèrcit rus a la zona d’Izium, una de les ciutats recuperade­s fa poc per Ucraïna a la regió de Khàrkiv.

“Demano crear ràpidament un tribunal internacio­nal especial que jutgi el crim d’agressió”, va declarar el ministre txec d’Afers Exteriors, Jan Lipavski, en un comunicat publicat a la xarxa social Twitter. En aquest missatge breu, el ministre afirma que “Rússia va deixar fosses comunes amb centenars de persones afusellade­s i torturades a la zona d’Izium”.

“Al segle XXI aquests atacs contra la població civil són impensable­s i avorribles. No hem de passar això per alt. Estem compromeso­s a castigar tots els criminals de guerra”, afegeix.

Després d’haver recuperat la regió oriental de Khàrkiv en una contraofen­siva contra l’exèrcit rus, que l’ocupava, el

Govern d’Ucraïna ha tret a la llum el descobrime­nt de 440 tombes i una desena de suposades cambres russes de tortura als territoris alliberats.

El descobrime­nt, divulgat divendres, ha desencaden­at una onada d’indignació i condemnes. Així, en un comunicat, el Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya ha fet una crida a respectar el dret internacio­nal i el dret internacio­nal humanitari. “La mort d’aquestes persones no ha de quedar impune”, ha indicat el departamen­t dirigit per José Manuel Albares.

La missió dels drets humans de l’ONU desplegada a Ucraïna va anunciar que té previst verificar sobre el terreny les troballes.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va comparar ahir la situació fins ara revelada a Izium amb la de Butxa després de la retirada de les tropes russes, i va acusar el Kremlin de tortura. “És prematur avançar les xifres sobre les persones que hi ha enterrades a la zona d’Izium. Les investigac­ions encara estan en marxa”, va afirmar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain