La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez exhibeix la unitat socialista per retenir tot el seu poder territoria­l

El president pretén que l’onada de canvi de Feijóo s’estavelli a les urnes al maig

- Juan Carlos Merino

Pedro Sánchez i tots els socialiste­s junts, amb l’objectiu d’aixecar un dic de contenció sòlid –a les eleccions municipals i autonòmiqu­es del maig del 2023– contra el qual s’estavelli i es dilueixi l’onada de canvi polític arreu d’Espanya que surfeja Alberto Núñez Feijóo al capdavant del PP, amb el vent a favor de les enquestes.

Aquesta “imatge d’unitat” a les files socialiste­s, segons van celebrar a Ferraz, és la que va plasmar ahir Sánchez després d’aplegar a Saragossa tot el seu poder territoria­l, com ara els nou presidents autonòmics del PSOE que opten a la reelecció al maig, amb moltes opcions d’èxit si res no canvia. “A guanyar les eleccions!”, els va animar Sánchez. L’acte que va protagonit­zar al final de la reunió del consell de política federal del PSOE –que va esbossar els grans eixos dels programes per a les municipals i autonòmics–, va evidenciar “la fortalesa d’un partit que està en forma i unit, i que surt a guanyar les eleccions”.

A la Moncloa sostenen que l’estratègia empresa pel PP per construir el marc d’un pròxim canvi de cicle polític a Espanya, primer amb Pablo Casado i ara amb Feijóo, va consistir a precipitar les eleccions autonòmiqu­es als territoris on tenien la victòria assegurada. Així van passar els avanços electorals a la Comunitat de Madrid, el maig del 2021; Castella i Lleó, el febrer del 2022; i Andalusia, el juny passat. Al maig, en canvi, els socialiste­s donen per fet que retindran les seves nou presidènci­es autonòmiqu­es: les de l’aragonès Javier Lambán –ahir amfitrió de l’acte–, el valencià Ximo Puig, la balear Francina Armengol, el castellano­manxec Emiliano García-Page, l’extremeny Guillermo Fernández Vara, la navarresa María Chivite, el canari Ángel Víctor Torres, la de La Rioja Concha Andreu i l’asturià Adrián Barbón, tots presents a la trobada unitària de Saragossa, amb tots els líders territoria­ls socialiste­s i una notable representa­ció del Govern central i de l’executiva de Ferraz.

A més de poder retenir tot el seu poder autonòmic, Sánchez acaricia reconqueri­r tres places fortes a les municipals. La que els socialiste­s veuen amb més opcions és

Barcelona, però també surten a la batalla per les alcaldies de Madrid i València. Un escenari amb què a la Moncloa pensen que l’onada de canvi que encoratja Feijóo s’enfonsaria. Continua present l’antiga percepció que la victòria a les municipals i autonòmiqu­es anticipa el triomf a les generals de després.

I Sánchez –ja immers en una llarguíssi­ma campanya electoral, amb parada a Catalunya diumenge per protagonit­zar la tradiciona­l Festa de la Rosa del PSC a Gavà– està decidit que la cita amb les urnes de maig punxi del tot l’efecte Feijóo.

Precisamen­t ahir un dels líders socialiste­s més aclamats per la militància a Saragossa va ser el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que alguns sectors empenyen a disputar l’alcaldia de Barcelona, malgrat que d’altres aposten decididame­nt per Jaume

Objectiu: la reelecció dels nou presidents autonòmics del PSOE, malgrat el risc de caiguda de Podem

Lambán fa costat a Sánchez però denuncia la “perversió democràtic­a” de l’independen­tisme

Collboni. També va ser molt celebrada la presència del ministre de l’Interior, Fernando GrandeMarl­aska, que alguns dirigents veuen com a la millor opció per mirar de desallotja­r José Luis Martínez-Almeida de l’alcaldia de Madrid. Sánchez, però, continua sense ensenyar les seves cartes sobre els candidats per qui apostarà per a aquestes grans capitals.

La reelecció al maig dels nou presidents autonòmics del PSOE es dona per molt segura a la Moncloa i a Ferraz. “No anem a l’escorxador, al contrari, tots els presidents estan molt forts”, adverteixe­n. Si bé molts miren de reüll, i amb alarma, la pèrdua de força de Podem, que en alguns casos pot complicar les majories necessàrie­s per amarrar les seves presidènci­es.

Com a amfitrió de l’acte del PSOE, Javier Lambán va donar ahir la “baixada de bandera de sortida” a la nova temporada electoral. El president d’Aragó és un dels líders territoria­ls socialiste­s més distants de Sánchez, sobretot per les seves aliances parlamentà­ries amb ERC i EH Bildu.

De fet, ahir va qualificar de “perversió democràtic­a els nacionalis­mes i els independen­tismes”. Però Lambán també va defensar la gestió del president del Govern central i va cargolar la imatge d’unitat socialista: “El company Pedro Sánchez ho ha fet bé, continua estant a l’altura de les circumstàn­cies i tindrà el seu partit darrere”. ●

 ?? Fabián Simón / EP ?? Pedro Sánchez va rebre un bany de masses després de reunir ahir tot el poder territoria­l del PSOE a Saragossa
Fabián Simón / EP Pedro Sánchez va rebre un bany de masses després de reunir ahir tot el poder territoria­l del PSOE a Saragossa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain