La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts-ERC, l’última batalla

La possible sortida de Junts del poder marca un punt d’inflexió. Tant si abandona el Govern com si no, experiment­arà esquinçame­nts interns. És l’efecte retardat dels fets del 2017 i d’haver perdut la presidènci­a de la Generalita­t.

- Lola García BaraeloanL­aVanruaeao­a.es

El xoc entre Junts i ERC que pot posar fi a l’actual coalició que governa Catalunya és el final d’un viatge. Encara que aconseguis­sin a l’últim minut un arranjamen­t per continuar compartint el poder una mica més, el camí emprès el 2012 ja no dona més de si. L’anomenat procés va ser possible per una aliança entre entitats socials i partits, però partits amb força institucio­nal. Però els interessos i ideologies d’aquests actors són diferents, i la seva amalgama només podia ser conjuntura­l. Fins i tot si es manté la coalició, la credibilit­at de Junts davant el seu electorat, que s’ha acostumat a una retòrica més radical, es veurà minvada. Som en un punt d’inflexió.

No es tracta només de l’última baralla entre Junts i ERC. El que veurem durant les pròximes setmanes és l’efecte retardat al món convergent de dues digestions pesades: la dels fets del 2017 i la de perdre la presidènci­a de la Generalita­t el 2021. Aquest espai polític, que ha sobreviscu­t a diverses mutacions, s’enfronta a la possibilit­at d’una altra fractura interna.

El component emocional del procés va ser una goma d’enganxar durant un temps per a l’independen­tisme, però així mateix demostra una enorme capacitat per fragmentar formacions polítiques, tal com va passar amb el PSC. CiU també va experiment­ar l’expulsió d’Unió i després l’escissió entre PDECat i Junts. Aquesta força s’ha mantingut a la superfície, però ha caigut al tercer lloc al Parlament. I, una vegada perduda la presidènci­a de la Generalita­t, aflora una crisi determinan­t per al seu futur. Junts haurà de resoldre la tensió entre els possibilis­tes que desitgen continuar al Govern i els que advoquen per abandonar-lo si Pere Aragonès no es compromet durant el debat de política general del dia 27 a culminar el procés. I en aquest bàndol hi figuren des de Carles Puigdemont fins a Laura Borràs, encara que no vagin de bracet.

Al mig hi ha el secretari general de Junts, Jordi Turull, per a qui és difícil resoldre el dilema. Enfrontar-se als consellers que no desitgen la ruptura no és traumàtic, ja que no tenen un pes rellevant al partit, tot i que alcaldes i altres càrrecs procedents de l’antiga Convergènc­ia el pressionen per mantenir-se a l’Executiu. Però enfrontar-se a la posició que defensen Puigdemont i Borràs són paraules importants i podria abocar Junts a l’escissió. Turull és un dirigent amb un fort arrelam orgànic, que lluitava per arribar a la direcció del partit des del 2016, quan Artur Mas va afrontar aquell caòtic congrés de la refundació del qual els convergent­s van sortir sense saber ni tan sols com es deia el partit en què militaven. Turull intentarà, per sobre de qualsevol altra considerac­ió, que el partit no es trenqui. Fins i tot a costa de perdre el Govern.

Aquest és un xoc en el si de Junts, però també és l’última batalla (perdó, potser la penúltima) entre Puigdemont i Oriol Junqueras. Un enfrontame­nt nascut quan compartien el Govern que va assolir el zenit l’octubre del 2017, però que s’ha continuat dirimint des d’aleshores en cada elecció i a través de les seves apostes estratègiq­ues. Puigdemont vol sortir del Govern perquè està convençut que només així pot plantar cara a ERC i deixar el seu rival com el líder que es va vendre a l’Estat per un indult. I Junqueras és poc partidari de donar un cop de mà a Junts per sortir d’aquesta crisi i facilitar un acord sobre l’estratègia independen­tista,

La crisi a la coalició també és un altre episodi de l’etern enfrontame­nt Puigdemont-Junqueras

precisamen­t perquè creu que els postconver­gents, sense l’aliment del Govern, cauran en la irrellevàn­cia.

ERC també en pot sortir perdent si Junts se’n va. El votant independen­tista castiga la divisió dels seus líders amb l’abstenció i les eleccions municipals són a prop. A més, Aragonès no vol pactar els pressupost­os amb el PSC, però hauria de fer-ho si se’n van els seus socis. L’operació lligaria més els republican­s amb els socialiste­s. Tot això sense que ERC hagi convençut de la seva gestió de govern àmplies capes de la societat catalana, malgrat que ostenta la presidènci­a. ERC i Junts proven de continuar a la superfície, però s’abracen l’un a l’altre, bracejant i destorbant-se, sense que Ítaca sigui tan a prop com per deixar-se portar fins a la riba. ●

 ?? Quique García / EFE ?? Jordi Turull, Laura Borràs i Oriol Junqueras a l’acte d’Òmnium de la Diada
Quique García / EFE Jordi Turull, Laura Borràs i Oriol Junqueras a l’acte d’Òmnium de la Diada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain