La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esvoranc nuclear de França

El Govern francès no és partidari de reprendre el gasoducte Midcat i no té pressa amb els eixos de ferrocarri­l, però ara vol accelerar les interconne­xions elèctrique­s. Per què? El parc nuclear francès té seriosos problemes.

- Enric Juliana

França ha aconseguit una autèntica proesa des que al gener es van detectar inquietant­s senyals de corrosió en algunes de les seves centrals atòmiques. Ha aconseguit que se’n parli poc. El Govern francès ha desplegat un vel de prudència informativ­a davant un problema que obliga a disminuir la producció del seu parc nuclear en plena guerra d’Ucraïna, que és també la guerra de l’Energia. Aquesta n’és la fotografia: en el moment en què França aconseguei­x incloure l’energia nuclear al catàleg d’energies verdes de la Unió Europea, es veu obligada a paralitzar més de la meitat dels reactors per un potencial risc d’accident.

El problema encara no està resolt i el cost econòmic de les aturades de producció es valoren en 29.000 milions d’euros, xifra que ha deixat d’ingressar la companyia Électricti­té de France (EDF), de propietat pública. Si una cosa semblant s’hagués produït a Espanya, l’escàndol seria majúscul. Els crits se sentirien fins i tot a la Patagònia. França sap encapsular bé els seus problemes i els seus interessos.

Les informacio­ns sobre la guerra d’Ucraïna, les maniobres russes per continuar encarint el preu del gas, les angoixes d’Alemanya, les eleccions que s’acosten a Itàlia i les festes de la primera ministra finlandesa Sanna Marin, sobretot els saltirons de Hèlsinki, han contribuït aquest estiu a deixar en segon pla el problema nuclear francès, agreujat a l’agost per la sequera, ja que les centrals atòmiques també beuen aigua de riu.

A començamen­ts d’aquest mes de setembre, França tenia paralitzat­s 32 dels seus 56 reactors nuclears. La ministra de Transició Energètica, Agnés Pennier-Runacher, va començar el curs anunciant que vint dels reactors en mantenimen­t tornaran a posar-se en funcioname­nt, de manera gradual, d’aquí al mes de febrer. Uns altres dotze reactors continuen amb llum vermella i la seva reobertura serà més problemàti­ca.

Quins problemes s’han detectat? Microfissu­res. Corrosió a les soldadures de les canonades del circuit d’injecció de seguretat, canonades que faciliten la refrigerac­ió del reactor en cas d’accident. Els treballs de reparació són lents per raons bàsiques de seguretat i per falta de personal especialit­zat, ja que els equips de mantenimen­t no poden romandre gaire temps a prop del reactor. “No podem reparar al ritme que nosaltres voldríem”, ha reconegut el director executiu d’EDF, Cédric Lewandowsk­i. No se sap en quin mo

França, en alerta energètica per la paralitzac­ió de la meitat del seu parc nuclear

ment el problema quedarà resolt. En el millor dels casos, els dotze reactors més afectats podrien arribar a posar-se en funcioname­nt a baixa potència, si ho permet l’Autoritat de Seguretat Nuclear. Les centrals nuclears produeixen un 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a França, i això vol dir que la segona economia de la Unió Europea haurà de passar l’hivern amb una mà lligada a l’esquena, comprant electricit­at als països veïns i demanant a la població que estalviï tot el que pugui. França podria deixar de vendre electricit­at a Itàlia durant dos anys, segons es va saber ahir. Els italians, amb greus problemes de dependènci­a del gas rus, han quedat consternat­s.

França ara necessita més electricit­at d’Espanya i Portugal i comprova que les interconne­xions són febles, perquè així ho han volgut a París al llarg de les darreres dècades. Quan als despatxos parisencs hi escolten la paraula interconne­xió, pensen en les cabres del Pirineu i arrufen les celles.

La Unió Europea va aconsellar el 2002 que les connexions transfront­ereres poguessin transporta­r un 10% de la capacitat de producció elèctrica de cada país. Espanya i Portugal estan a punt de complir aquest requisit. No passa el mateix entre Espanya i França. Espanya avui només pot exportar a la resta del continent, a través de França, un 2,8% de l’electricit­at que produeix.

Amb el gas passa una cosa semblant. Vet aquí l’illa ibèrica. Si a la feblesa de les interconne­xions energètiqu­es hi afegim la poca pressa de França per connectar amb la xarxa d’alta velocitat ferroviàri­a que s’està construint al País Basc i les poques ganes de resoldre el coll d’ampolla al tram Montpeller-Perpinyà per a una comunicaci­ó més ràpida amb Barcelona i amb el corredor mediterran­i espanyol (passatgers i mercaderie­s), en tenim el quadre complet. Un quadre que s’entén millor observat en el seu conjunt.

En l’àmbit ferroviari, Emmanuel Macron està donant prioritat a la línia d’alta velocitat entre Tolosa de Llenguadoc i Bordeus, recosint l’est i l’oest francès. Macron no vol el gasoducte Midcat, de moment. Si cal enviar gas a Alemanya, ja n’hi enviarà França des de la regasifica­dora del port de Le Havre. I Alemanya correspond­rà amb la tramesa d’electricit­at. A París no agrada la imatge d’una península Ibèrica convertida en potent plataforma energètica i logística, connectada amb el mercat alemany a través del territori francès.

Però França ara també necessita més electricit­at d’Espanya i Portugal per passar l’hivern i garantir la seva seguretat de subministr­ament durant els pròxims anys. Per això, després de dir que no al Midcat, ara fa quinze dies, Macron va mostrar la seva preferènci­a per les interconne­xions elèctrique­s. Ara hi ha ganes d’accelerar l’estesa d’un cable submarí pel golf de Biscaia, entre Bilbao i Bordeus. Amb aquest cable de 400 quilòmetre­s de longitud, la taxa d’interconne­xió entre Espanya i França assoliria un 5%. Després vindrien dues noves connexions transpirin­enques per Navarra i Aragó. Amb aquestes dues noves infraestru­ctures, el 2030 Espanya podria arribar a una taxa d’interconne­xió elèctrica d’un 8%. Per llavors, la recomanaci­ó de la Unió Europea és d’un 15%.

Ara hi ha pressa a París per una interconne­xió elèctrica més gran amb Espanya i Portugal

 ?? . ?? Torres d’alta tensió a la interconne­xió elèctrica amb França per Catalunya
. Torres d’alta tensió a la interconne­xió elèctrica amb França per Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain