La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una comèdia d’embolics

- Màrius Carol

L’independen­tisme sembla voler donarli la raó a José María Aznar quan va dir tres mesos abans de l’1-O que, abans que Espanya, es trencaria Catalunya. Hi comença a haver tants enfrontame­nts i tantes posicions dispars en l’independen­tisme que ni els analistes polítics no s’atreveixen a predir res. I el més greu és que el Govern necessita estabilita­t en moments econòmics i socials tan delicats, però el sector de JxCat més radical es decanta per sortir de l’Executiu català. L’antagonism­e entre JxCat i ERC és cada vegada més gran, mentre l’ANC critica les dues formacions per no donar suport a la seva idea de dur a terme una declaració d’independèn­cia el primer semestre del 2023.

L’independen­tisme sembla replicar aquella antiga sèrie televisiva sobre dues famílies disfuncion­als,

L’antagonism­e entre JxCat i ERC és cada cop més gran, mentre l’ANC els critica tots dos

titulada Enredo, on tot podia passar per esbojarrat que semblés. JxCat, més enllà de tenir al seu nom el terme junts, no resulta un model d’unitat. A més de les diferèncie­s entre la presidenta Borràs i el secretari general Turull, el sottogover­no del partit aposta decididame­nt pel pragmatism­e i no entén que la direcció amenaci de sortir del Consell Executiu. JxCat vol fer un envit a ERC, en el sentit que els republican­s els acceptin recuperar la direcció estratègic­a del procés, la coordinaci­ó de les polítiques al Congrés o la reforma de la taula de diàleg per parlar d’amnistia i autodeterm­inació.

En aquest context, el partit de Puigdemont s’hi juga el futur, ja que les tres cares visibles del Govern, com són Jaume Giró (Economia), Victòria Alsina (Exteriors) i Josep Maria Argimon (Salut), consideren que és un greu error abandonar l’Executiu quan falten dos anys i mig per concloure la legislatur­a. I una ruptura d’aquest abast comportari­a que Xavier Trias desistís de presentar-se a les pròximes eleccions a l’alcaldia de Barcelona.

I, per si el panorama no fos prou complicat, l’1-O l’ANC de Feliu i el Consell de la República de Puigdemont volen sortir al carrer per marcar territori. Com va acabar Enredo? L’audiència es va cansar de tant d’embolic, mentre els guionistes esgotaven les ocurrèncie­s. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain