La Vanguardia (Català-1ª edició)

Claveguere­s desbordade­s

-

José Manuel Villarejo, excomissar­i de la Policia Nacional, va comerciar amb informació obtinguda gràcies a la seva posició i es va lucrar així amb no pas menys de vint milions d’euros, motiu pel qual està acusat d’organitzac­ió criminal, suborn i blanqueig de capitals, ha passat anys en presó preventiva i espera sentència en un judici en què el fiscal va arribar a demanar-li més de cent anys de presó.

En la seva etapa de fosca esplendor, quan trucaven a la seva porta polítics, empresaris, banquers i altres poderosos disposats a resoldre els seus problemes per vies enfangades, Villarejo va acumular enregistra­ments compromete­dors que va convertir en matèria primera i font d’ingressos. Aleshores, era una persona que donava serveis apreciats per molts. Ara, quan els seus tripijocs han aflorat una vegada i una altra, revelant operacions ominoses, Villarejo ha perdut el favor de gairebé tots els que un dia el van buscar. Però les conseqüènc­ies de les seves malifetes continuen embrutant l’escena política.

En temps recents s’han succeït denúncies de ciutadans perjudicat­s per l’anomenada operació Catalunya, amb la qual es va provar de desprestig­iar i encausar persones suposadame­nt vinculades a l’independen­tisme, sovint fabricant proves falses que els van dur a la presó. El cas de Sandro Rosell és paradigmàt­ic, tant dels abusos de Villarejo i els seus com de la seva inconsistè­ncia: Rosell va ser absolt després de dos anys en presó preventiva.

En el marc de l’operació Catalunya apareix amb freqüència creixent el nom d’Alicia Sánchez-Camacho. L’expresiden­ta del PP català i ara senadora figura en diverses denúncies recents, per exemple, la de la família Sumarroca o la de l’actual conseller d’Economia, Jaume Giró, els noms del quals s’esmentaven en àudios de Sánchez-Camacho i Villarejo, sospesant la conveniènc­ia d’investigar-los. No es pot descartar que la difusió d’aquests àudios tingui relació amb el mateix Villarejo, que en donar-los projecció, ja convençut que pagarà pels seus delictes, intenta que en la seva caiguda l’acompanyin els qui abans havien estat clients seus.

L’ensenyamen­t del cas és clar. No s’ha de comerciar mai amb delinqüent­s ni persones indignes. Primer, perquè és èticament reprovable. I, segon, perquè quan les claveguere­s es desborden ningú no està fora de l’abast de les aigües pestilents. El mercenari que un dia dispara contra l’esquerra i l’endemà contra l’independen­tisme pot acabar fent-ho sobre els qui el van contractar. ●

No s’ha de comerciar amb delinqüent­s: és èticament reprovable i pot ser contraprod­uent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain