La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gisèle i Godard

- Carlos Zanón

La Gisèle i JeanLuc Godard es van llevar la vida. Tots dos estaven cansats i ja no podien més. La vida mata i havien perdut tota esperança per esperar una bona mà en el següent repartimen­t de cartes. La Gisèle tenia 42 anys, en Jean-Luc, 91. Ella es va matar el 27 de març, ell, el 13 de setembre. Fins fa poc es desconeixi­a la identitat de la Gisèle, JeanLuc Godard era famós. L’una no la coneixia gairebé ningú, l’altre, gairebé tot el món, però no hi va haver diferència: la vida els pesava massa.

La dona es va tirar del pont Porta d’Europa al port de Barcelona, el cineasta va morir a Rolle, Suïssa: suïcidi assistit. Godard era un geni de mal geni que semblava ser sempre jove i les seves primeres pel·lícules –blanc i negre, París, llibres i noies imparables, Belmondo Pierrot, cigarrets i cafès– ens deixaven un pòsit d’una vida irresistib­le que algú va viure i nosaltres no.

De la Gisèle no en sabem res. Era brasilera i estava obsessiona­da per tornar a tenir

Posar fi a la teva vida és que et fa més mal ser viu que mort

passaport. La podies trobar al parc del Mirador de Montjuïc. Dona immigrant, indocument­ada, trastornad­a i sense llar, és impossible afegir-li més pedres a les butxaques. Anava completame­nt tapada qualsevol mes de l’any, parlant sola, cridant a ningú. Només la gent de la Fundació Arrels va poder acostar-s’hi. Però des que va morir fins ara han estat gairebé cinc mesos en què ningú no sabia qui era la morta. Ningú no reclamava la seva desaparici­ó. Un tatuatge d’un conillet del Playboy al ventre va servir per identifica­r-la. Fa pensar què n’hauria fet Godard, d’això. Potser res.

Posar fi a la teva vida és que et fa més mal ser viu que mort. Hi ha una cosa digna en el fet de reconèixer la derrota i pagar-ho amb l’únic que és teu. Però sense la Gisèle i Godard s’extingeixe­n milers de mons, milers de petits detalls, milers de trossos d’altres universos i això ens fa sentir terribleme­nt sols. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain