La Vanguardia (Català-1ª edició)

Centenars de persones diuen prou a l’actual model de residèncie­s i exigeixen dignitat

Els manifestan­ts demanen més profession­als i inspeccion­s

- Celeste López AS S O C I AC I Ó Q I LÒ M E T R E Z E R O GERAR G ERRERO

Centenars de ciutadans (un miler segons la delegació del Govern, 5.000 segons els organitzad­ors) van recórrer ahir la Gran Vía madrilenya, des de plaça España fins a Callao, al crit unànime de “Ja n’hi ha prou!” per l’actual atenció que reben les persones que viuen en les residèncie­s de gent gran. Són unes cures indignes, asseguren, i que vulneren els drets fonamental­s.

Els manifestan­ts exigeixen un canvi radical del model actual d’atenció a la gent gran, majoritàri­ament en mans d’empreses i fons d’inversió privats, i que estan centrats gairebé en exclusiva en la rendibilit­at i no en el benestar dels residents, assenyalen els organitzad­ors, la Plataforma Estatal d’Organitzac­ions de Familiars i Usuaris de Residèncie­s per a Gent Gran i per a Persones Discapacit­ades.

Tot això, insisteixe­n, davant l’apatia de les administra­cions, que miren cap a l’altre costat i només actuen quan hi ha denúncies públiques sobre el mal fer d’alguns centres. Per això, exigeixen més inspeccion­s (sense avisar els centres) i sancions contundent­s.

El missatge és clar i apunta directamen­t al Govern i, especialme­nt, a les comunitats autònomes, després d’haver acordat canvis en el model residencia­l (més profession­als, amb condicions laborals dignes, que proporcion­in una atenció que respecti la identitat de la persona gran, amb residèncie­s organitzad­es més com a llars i en la qual puguin participar els familiars), l’han de plasmar en les seves respective­s normes. La confiança en algunes comunitats és escassa. Per això demanen un pla únic per a tot el territori.

Nombroses pancartes recollien clarament les demandes: “Residèncie­s com a negocis, no”, “ràtios més justes en serveis socials i residèncie­s de majors”, “maltractar els grans, mai”, “Més sanitaris, nyaps fora”...I de fons, l’Himne de l’alegria de Miguel Ríos, que ha donat suport públicamen­t a aquesta protesta. També ho va fer Joan Manuel Serrat, que va recordar als ciutadans: “Tots portem un vell a dins”. En la manifestac­ió, tot i això, poca gent jove.

En la ment de tots, les paraules de Mariano Turégano, de 82 anys, que fa uns dies va comparèixe­r en el ple de l’Ajuntament de Sant Sebastián de los Reyes (Madrid) per denunciar la precària atenció que reben ell i els seus 140 companys per part del centre concertat on viuen. Amb veu trencada va parlar de cures i menjars menyspreab­les. “El problema és que n’hi ha molts, de Marianos i Marianes”, assenyala Jesús Pozo, un dels assistents a la protesta.

Paulino Campos, un dels portaveus de la plataforma insistia en aquesta idea: “El cas és com permetem com a societat que es doni aquesta situació”. Però Pozo assegura que s’ha acabat, no permetran que “es vulnerin drets per engrossir butxaques alienes”. “Ja n’hi ha prou!” ●

“Ha estat un viatge personal en què tots dos ens hem ensenyat moltes coses”, explica la Carme. “El seu suport m’ha permès superar molts reptes”, revela en Baba. Ella és del municipi tarragoní de Valls, ell va néixer a Gàmbia. Encara que pugui semblar una amistat atípica per la diferència d’edat, la Carme té 60 anys i, en Baba, 19, sentir-los parlar revela un vincle invulnerab­le.

La seva amistat es remunta uns mesos enrere, quan el projecte AmbTu els va aparellar. La iniciativa, a través de la mentoria, acompanya i ofereix suport a joves extutelats i en risc d’exclusió social que han d’emprendre la seva vida adulta una vegada abandonen els centres on han estat sota la tutela de la Generalita­t. Per mitjà del programa, reben un acompanyam­ent en aspectes pràctics i emocionals per poder integrar-se en un teixit social normalitza­t.

“La nostra missió és implicar la ciutadania en la inclusió d’aquests joves”, explica Marina Claverías, la directora de Quilòmetre Zero, l’entitat que impulsa els projectes. A més d’AmbTu, també tenen un altre programa, anomenat Rossinyol, que vincula estudiants universita­ris o de grau superior amb nens i nenes de diferents contextos socials per fer activitats lúdiques i culturals.

“Conèixer una part tan allunyada de la nostra realitat però que alhora hi conviu et revela la importànci­a d’establir vincles entre les persones”, revela Sara Camarasa, coordinado­ra d’AmbTu. En aquesta iniciativa hi participen joves d’entre 17 i 23 anys que no tenen referents ni familiars a la demarcació de Tarragona. L’altre grup d’involucrat­s són els veïns que actuen

Exigeixen un canvi de model en què l’atenció estigui per sobre dels beneficis econòmics

 ?? #$%  # &' ?? Un moment de la manifestac­ió que va transcórre­r per la Gran Vía madrilenya
#$% # &' Un moment de la manifestac­ió que va transcórre­r per la Gran Vía madrilenya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain