La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més d’un 70% considera greus els efectes del canvi climàtic a Espanya

Espanyols, italians i hongaresos, els europeus més preocupats per l’impacte que té

- Carles Castro Greu o molt greu

Els espanyols figuren entre els europeus més preocupats pels efectes del canvi climàtic sobre el seu país. Concretame­nt, el 71% dels consultats en un sondeig d’Ipsos fet entre els mesos de juliol i l’agost passats consideren greu o molt greu l’efecte que està tenint a Espanya l’escalfamen­t global. Només els hongaresos –amb una taxa d’un 74%– registren una preocupaci­ó més accentuada, mentre que els italians (70%) se situen pràcticame­nt al mateix nivell que els espanyols.

La comparació europea suscita, tanmateix, algunes paradoxes. Els britànics –inclosos en el sondeig, però fora del barem de la Unió Europea– registren un baix nivell de preocupaci­ó malgrat les insòlites temperatur­es al voltant dels 40 graus que s’han registrat al sud-est d’Anglaterra. I una cosa semblant es podria dir dels alemanys, malgrat la sequera que ha arribat a posar en risc la navegació fluvial.

En general, com més al nord menys preocupaci­ó per l’impacte local del canvi climàtic, fins i tot en països molt sensibilit­zats, com ara Suècia (on només un 25% troba greus els efectes de l’escalfamen­t). Ara bé, Portugal registra una taxa de preocupaci­ó 12 punts més baixa que Espanya, malgrat els esfereïdor­s incendis que han devastat el país, afavorits per les altes temperatur­es i la sequera.

En el cas espanyol, els nivells de preocupaci­ó són prou homogenis, i les diferèncie­s d’edat o gènere no hi pesen gaire. Sí que hi influeix, en canvi, la posició

Espanya

Països Baixos

G. Bretanya

FONT: 56 71 56 52 68 46 48 59 64 25 45

Poc o gens greu

ideològica, de manera que la percepció sobre la gravetat de l’impacte climàtic és una mica més moderada (nou punts) entre els votants del PP i cau al 56% (15 punts menys que la mitjana espanyola) entre els de Vox. Al contrari, les taxes de preocupaci­ó se situen per sobre

Greu o molt greu

Espanya 74 82

Probable o molt probable 29 46 de la mitjana entre els electors d’esquerres.

Semblantme­nt, també incideix en les percepcion­s sobre la magnitud de l’impacte climàtic la ubicació geogràfica dels consultats. Els ciutadans que viuen al centre i l’est de la península mostren nivells de preocupaci­ó

Poc o gens greu

Poc o gens probable 18 per sobre de la mitjana, mentre que els qui viuen a la franja nord registren percentatg­es fins a 12 punts per sota.

L’enquesta demana també per la gravetat del canvi climàtic els pròxims deu anys. En aquest cas, els nivells de preocupaci­ó pugen fins a un 74% entre el conjunt dels europeus i només un de cada quatre lleva gravetat a la situació en la pròxima dècada. Les percepcion­s són encara més angunioses a Espanya, on un 82% considera greu o molt greu l’impacte climàtic durant els pròxims deu anys i menys d’un 20% pensa que les conseqüènc­ies seran lleus. Les dones mostren més preocupaci­ó que els homes, mentre que els electors de Vox se situen fins a 19 punts per sota de la mitjana.

Finalment, la hipòtesi gairebé apocalípti­ca que el canvi climàtic obligui els consultats a desplaçar la seva residència els propers 25 anys és vista com a

Com de greu creieu que ha estat fins ara l’efecte del canvi climàtic a la zona on viviu?...

...i com creieu que serà durant els propers deu anys?

Quina probabilit­at creieu que hi ha que vostè i la seva família hagin de ser desplaçats de la seva llar com a resultat del canvi climàtic en algun moment en els propers 25 anys?

Base: 8.001 entreviste­s en línia a adults entre 16 i 74 anys a 12 països de la Unió Europea: Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Irlanda, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania i Suècia. Aquests resultats formen part d’una macroenque­sta feta a 34 països per Ipsos a la seva Plataforma en línia Global Advisor. El mètode d’administra­ció és CAWI a través d’Ipsos Interactiv­e Services. Ipsos ha entrevista­t un total de 23.507 adults d’entre 16 i 74 anys a 34 països dels cinc continents, incloent-hi Espanya, entre el 22 de juliol i el 5 d’agost del 2022. La mostra a Espanya consta de 1.000 entreviste­s i és representa­tiva de la població d’entre 16 i 75 anys. El marge d’error per a dades globals i en la hipòtesi de màxima indetermin­ació (p=q=50%), amb un nivell de confiança del 95%, és de ± 3,1 punts percentual­s.

poc probable per tres de cada quatre europeus, mentre que només la meitat dels espanyols descarta aquesta possibilit­at. En el cas d’Espanya, un 46% considera probable o molt probable veure’s desplaçat de casa seva com a resultat del canvi climàtic (per menys d’un 30% al conjunt de la UE).

Aquest percentatg­e s’eleva fins a un 55% entre els espanyols de menys de 35 anys i baixa a un 44% entre els qui en tenen entre 35 i 49. I per raons òbvies, es redueix fins a un 41% entre els consultats de 50 a 74 anys. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain