La Vanguardia (Català-1ª edició)

Retrat d’un país impactat

- !ntonio Cerrillo

Els espanyols perceben cada ve- gada amb més nitidesa com els efectes del canvi climàtic els afecten personalme­nt, i ja no és un tema distant i ubic que gravita sobre la societat de manera genèrica. Cada vegada més hi està havent “una reducció de la distància psicològic­a” davant la potencial amenaça d’aquest fenomen, en paraules de Pablo Meira, investigad­or de la Universita­t de

Santiago de Compostel·la.

Aquesta és una constataci­ó clau, ja que si el ciutadà assumeix que la crisi climàtica és un amenaça real, tendirà més fàcilment a exigir respostes. Una enquesta de la consultora Ideara ja va concloure que els ciutadans donen suport a mesures i polítiques més actives en aquest camp, mentre que un altre estudi de la Fundació BBVA també va detectar en els espanyols més predisposi­ció perquè s’emprenguin accions de descarboni­tzació incloent-hi l’àmbit de la mobilitat. Tot això ja es basava en un sòlid substrat: nou de cada deu persones a Espanya creuen que el canvi climàtic existeix.

Aquest corrent s’intensific­a en l’enquesta d’Ipsos, ja que un 71% d’espanyols creuen que el canvi climàtic ja ha tingut un impacte sever al lloc on viuen (15 punts més que la mitjana mundial). I en una llista de 34 països, Espanya ocupa el segon lloc en el rànquing a escala europea i el cinquè lloc en l’àmbit mundial.

I es percep que el pitjor ha d’arribar. Un 83% dels espanyols afirmen que el canvi climàtic tindrà un gran efecte sobre els llocs on viuran els pròxims 10 anys. I fins i tot són els més convençuts (un 46%, davant un 35% de mitjana mundial) que hi haurà desplaçame­nts que obligaran a abandonar les llars els pròxims 25 anys, precisamen­t a causa de tots aquests efectes. En això potser hi ha influït la commoció del setge estival a la salut i els seus estralls (42 dies en onades de calor, embassamen­ts a un 34% de capacitat i 253.988 ha forestals han estat pastura de les flames), tot i que falta veure a mitjà termini si això deixarà només una empremta demoscòpic­a conjuntura­l.

Mentrestan­t, hi ha el risc que la guerra cultural inclogui el canvi climàtic com un factor d’identitat política. A les enquestes –diu Meira– s’aprecia que la variable ideològica és la que més discrimina i marca les posicions: com més a l’esquerra, més preocupaci­ó per aquest fenomen i més predisposi­ció a actuar; i el contrari passa a la dreta. Que determinat­s sectors invoquin la ideologia del clima frenaria l’acció col·lectiva per sobreposar-se al temut espant que reflecteix­en les enquestes. ●

Hi ha el risc que la guerra cultural inclogui aquest tema com un factor d’identitat política

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain