La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui governarà Barcelona?

- Carles Castro

Guanyar és l’única opció per a qualsevol llista que intenti desbancar Ada Colau de l’alcaldia de Barcelona. I a primera vista, la tasca sembla senzilla. L’alcaldessa actual presenta pitjors indicadors demoscòpic­s que l’últim alcalde socialista, Jordi Hereu, poc abans de ser derrotat per Xavier Trias. Per exemple, a la pregunta de si la ciutat ha millorat o empitjorat l’últim any, el pitjor registre d’Hereu es va produir el 2010, quan un 48% considerav­a que Barcelona havia empitjorat l’últim any (i només un 29% considerav­a que havia evoluciona­t a millor). Colau, en canvi, des del 2020 que va obtenint un percentatg­e del 60% d’opinions negatives (i de menys del 25%, de positives). Les dades són del baròmetre municipal.

Un altre indicador indirecte sobre la percepció ciutadana de la gestió del consistori és el relatiu a les expectativ­es de futur. “Millorarà o empitjorar­à Barcelona?”. Però en aquest cas, els registres no són concloents. La pitjor dada d’Hereu se situava al voltant d’un 57% de ciutadans convençuts que la ciutat milloraria en el futur (per un 29% que es mostraven pessimiste­s). L’actual alcaldessa s’enfronta a xifres només lleument pitjors: un 54% creu que Barcelona millorarà i un 31% considera que anirà a pitjor.

Per la seva banda, Xavier Trias, alcalde per CiU entre el 2011 i el 2015 i ara potencial candidat de Junts, també va obtenir sempre percentatg­es per sota del 60% quant a la xifra de ciutadans que veien amb optimisme el futur de Barcelona. Això sí, durant el seu mandat, la taxa dels qui creien que la ciutat empitjorar­ia va caure del 32% al 16%. Esclar que Colau va reduir aquest percentatg­e al 14%, però això va ser fa quatre anys.

Ara bé, hi ha dos indicadors que reflecteix­en de manera més explícita la percepció que tenen els ciutadans de la gestió municipal i del seu alcalde. En el primer, Hereu va arribar a aconseguir un 45% d’opinions negatives, per un 32% de positives, el juny del 2010. Colau supera lleugerame­nt les opinions crítiques (47%), si bé les valoracion­s positives voregen el 40%. És a dir, té molts detractors, però també un nombrós nucli dur de partidaris.

En aquest àmbit és on Trias pot jugar les seves millors cartes. Durant el seu mandat, va arribar a aconseguir un 50% d’opinions positives sobre la gestió del consistori, mentre que les percepcion­s negatives mai no van arribar al 30% de barcelonin­s. I hi cal afegir la puntuació que ha vingut registrant la figura de l’alcalde. Hereu va arribar a caure fins a una nota del 4,1 el 2010 (un descens d’un punt en tot just un any), la mateixa qualificac­ió que Colau ha aconseguit a l’últim baròmetre municipal.

Trias, en canvi, només va suspendre el 2014 (4,9), però amb un 48% de consultats que el puntuaven per sobre del 5. I al final del seu mandat, el 2015, la seva puntuació es va acostar al 6, amb més d’un 65% de ciutadans que li atorgaven una nota superior a 5. Tanmateix, aquesta qualificac­ions no van impedir que fos derrotat per Colau i perdés l’alcaldia.

És veritat que el 4,1 que obté l’actual alcaldessa enfosqueix seriosamen­t les seves expectativ­es electorals. De fet, a diferència de la caiguda sobtada d’Hereu, Colau ha anat rebent suspensos des del desembre del 2019. Tot i això, aquest declivi no sembla afectar la correlació entre detractors i partidaris, que dibuixa una aguda polaritzac­ió: un 49% suspèn l’alcaldessa (i ho fa directamen­t amb un zero en un de cada cinc casos) però més d’un 45% l’aprova. I aquestes xifres amb prou feines s’han mogut l’últim any.

També és veritat que la insegureta­t, ara en termes d’incivisme i deterioram­ent de l’espai públic, assetja Colau com ja li va passar a Hereu, però no a Trias. En l’etapa d’aquest darrer, aquest problema va quedar eclipsat per la crisi i l’atur. Però els índexs més alts d’insegureta­t es van registrar en el primer mandat del socialista Joan Clos i no li van impedir de retenir l’alcaldia el 2003. Les coses, per tant, no són tan senzilles a l’hora de realitzar previsions. I es compliquen encara més si es contemplen les correlacio­ns electorals i la fragmentac­ió del vot al cap i casal.

El 2011, Trias no només va ser el més votat, sinó que feia una inèdita majoria de centredret­a amb el PP (23 regidors sobre 41). El 2015, en canvi, el bloc nacionalis­ta va obtenir el seu millor resultat històric (18 regidors, amb Esquerra i la CUP), però sense majoria absoluta que assegurés l’alcaldia a un candidat d’aquest signe. I, a més, el creixement d’ERC i la irrupció de la CUP van privar previsible­ment Trias dels 17.000 vots que li van faltar per a la victòria i que li haurien permès retenir l’alcaldia a falta d’una difícilmen­t viable majoria absoluta alternativ­a.

Per això és tan important arribar primer a la meta en les pròximes municipals. El que va passar el 2019 –quan la força més votada, ERC, no va poder 40

Colau surt amb més mala imatge que Hereu el 2011, però el 2015 Trias va perdre amb millors xifres

30 20 10

Com valoreu la gestió de l’Ajuntament de Barcelona?

% 60 50 40 30 20 2007

Alcaldes

Jordi Hereu 2007

Bona/molt bona

Alcaldes

2009

Jordi Hereu

FONT: 2009 (PSC) (PSC)

Xavier Trias (CiU)

Dolenta/molt dolenta governar perquè Colau va armar una majoria absoluta contrària amb el PSC i els Ciutadans de Manuel Valls– difícilmen­t tornarà a repetir-se. I per ser la primera força, Trias hauria d’intentar capitalitz­ar el vot antiColau, encara que no estigui gens clar que al capdavant d’una candidatur­a de Junts pugui captar electors de centre i dreta contraris a la independèn­cia.

L’altre gran problema de l’eventual candidat de Junts és la fragmentac­ió del vot nacionalis­ta (fins al punt que gairebé 60.000 electors d’aquest signe es van quedar sense representa­ció fa tres anys). I hi cal afegir l’enverinada disputa amb ERC i amb el seu candidat, Ernest Maragall, que continua obtenint aprovats. A hores d’ara, el sufra

Ada Colau (BComú)

gi municipal d’ERC a Barcelona (més de 160.000 votants) duplica el de Junts. Just a la inversa del que va passar el 2015. En conseqüènc­ia, Trias necessita tornar a aquest escenari.

El risc més greu per a l’exalcalde és que el reequilibr­i del vot entre els dos principals candidats nacionalis­tes (amb un repartimen­t resultant que quedés molt per sota dels 140.000 sufragis per a cadascun) els neutralitz­i mútuament davant una Ada Colau que podria resistir millor del que s’espera o un candidat socialista capaç d’absorbir una petita fracció de vot dels comuns que portés el seu còmput de paperetes per damunt de 150.000.

Qui governarà Barcelona? La resposta, el 28 de maig. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain