La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’avinguda Maria Cristina vetarà els cotxes

La reforma que planteja l’Ajuntament per a l’àrea firal de Montjuïc incorporar­à el model de la superilla

- Óscar Muñoz

La transforma­ció de l’àrea firal de Montjuïc que planteja l’Ajuntament de Barcelona, acordada amb la Fira, comportarà canvis importants en la vialitat. Adoptarà el model de la superilla que s’està implantant en altres zones de la ciutat. I el més vistós serà que la principal artèria, l’avinguda de la Reina Maria Cristina, que connecta la plaça Espanya –comença entre les torres venecianes– amb l’avinguda Rius i Taulet –just sota de la Font Màgica– no tindrà trànsit privat i es consagrarà als vianants, les bicicletes i el bus.

Encara no hi ha calendari per al canvi. La remodelaci­ó completa de tota la zona està previst que estigui el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacio­nal del 1929, tot i que les mesures sobre la circulació probableme­nt arribaran abans. La de Maria Cristina es posarà en marxa paral·lelament a altres actuacions als carrers afectats pel pla, com ara el carrer Lleida i el carrer Mèxic, que passaran a ser de sentit únic, i al desenvolup­ament dels edificis d’habitatges previstos a l’àmbit més pròxim al Paral·lel, on ara hi ha el pavelló firal que menys es fa servir. Les vies interiors donaran preferènci­a als vianants.

Els canvis que es faran al recinte històric de la Fira ja tenen amb una proposta d’actualitza­ció de la planificac­ió urbanístic­a, que el govern municipal preveu aprovar inicialmen­t aquest dimarts i que detalla els aspectes que l’Ajuntament i la institució firal van acordar i van presentar al febrer, i també recull les aportacion­s del procés participat­iu amb els veïns i les entitats que es va fer per definir la intervenci­ó.

El més rellevant és que un 52% dels 135.000 m2 de sòl que es dediquen a les activitats firals passaran a altres usos. Així, la Fira es quedarà amb un 48%, concretame­nt amb 65.227 m2. La resta es repartirà entre habitatge públic (13.350 m2, fins a 500 pisos), equipament­s (22.000 m2) i zones verdes i viàries (23.225 m2). Finalment, es destinaran 4.360 m2 a l’activitat econòmica (vegeu el requadre).

Una primera concreció d’aquesta transforma­ció serà realitat molt aviat. Es tracta del pavelló d’Itàlia, que dia primer de gener serà cedit per la Fira a l’Ajuntament perquè sigui un espai poliesport­iu. La idea és que el primer trimestre pugui entrar en servei.

“Volem que el recinte firal deixi de ser un espai fantasma i sigui ciutat, que no faci de frontera urbana i que tingui vida”, destaca la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. En aquest sentit, la regidora posa en relleu que “es recuperarà la meitat del sòl per a la ciutadania”. La transforma­ció, afegeix, “permetrà connectar els barris del Poble Sec i la Font de la Guatlla i completar les necessitat­s que hi ha d’habitatge públic i equipament­s”.

La Fira de Barcelona veu en aquest projecte una oportunita­t per millorar els espais i posicionar el recinte de Montjuïc com un espai firal singular de gran potencial al centre de la ciutat. Per això, entre altres actuacions, es construirà un nou pavelló multifunci­onal de dues plantes en lloc del Palau de Congressos, que serà substituït per un altre al Palau Alfons XIII. L’actuació, destaca el director general, Constantí Serrallong­a, permet “optimitzar al màxim l’espai firal i no perdre àrea expositiva gràcies a la creació d’edificis més compactes, moderns i flexibles”. Aquesta àrea històrica estarà orientada a esdevenime­nts de dimensió petita i mitjana i d’altres que busquen un emplaçamen­t emblemàtic. El recinte de Gran Via, que s’ampliarà, acollirà els grans salons, i el CCIB, al Fòrum, congressos i convencion­s. ●

El primer trimestre de l’any vinent el pavelló d’Itàlia ja serà un equipament esportiu

 ?? Xavier Cervera ?? Imatge de l’emblemàtic­a via que dona entrada al recinte firal de Montjuïc
Xavier Cervera Imatge de l’emblemàtic­a via que dona entrada al recinte firal de Montjuïc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain