La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joc de trons al Regne Unit Repartimen­t dels títols i les residèncie­s reials després de la mort d’Elisabet II

- Lo d

Després de la mort d’Elisabet II hi ha hagut canvis substancia­ls per primera vegada en set dècades en la línia de successió al tron britànic, en els títols que ostenten els diferents membres de la família reial i també en les residèncie­s reials, que són assignades segons el rang. Ja s’ha proclamat Carles III com a rei del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord. Malgrat que la inventada creença que Carles no regnaria mai i que el tron passaria directamen­t al príncep Guillem per l’avançada edat de l’hereu estava molt estesa, la successió ha seguit l’ordre establert.

Per la seva part, Camil·la Shand, més coneguda com Parker Bowles pel cognom del seu primer marit, malgrat que no va tenir mai el títol de princesa de Gal·les i que durant molts anys va ser oficial que quan Carles arribés al tron ella només ostentaria el títol de princesa consort, finalment serà tota una reina. Va ser Elisabet II qui, quan va complir 70 anys al tron, va demanar expressame­nt que, en el seu moment, Camil·la Shand fos nomenada reina consort.

Els nous reis ja han anunciat canvis en el personal per la seva pròxima mudança al palau de Buckingham, i s’ha filtrat per una carta del secretari del nou rei que Clarence House, que fins ara havia estat la residència tradiciona­l del príncep de Gal·les, a només 200 metres de Buckingham, podria romandre tancada durant els pròxims anys.

No és estrany si es té en compte la polèmica que ja havien generat les reformes de la que havia de ser la tercera residència per al príncep Guillem i Kate Middleton, una caseta veïna del castell de Windsor anomenada Adelaide Cottage, i que ara s’ha convertit en la sisena residència que tenen al seu servei després de ser proclamats els nous prínceps de Gal·les.

Guillem ostentava el ducat de Cambridge, i a aquest ara s’hi afegeix el de Gal·les i el de Cornualla. L’últim està lligat a la possessió d’un total de 526 quilòmetre­s quadrats de terres.

Per ser el primogènit del monarca també hereta els títols de duc de Rothesay a Escòcia, comte de Chester, comte de Carrick, gran senescal d’Escòcia, senyor de les Illes i baró de Renfew. Per la seva part, Middleton, que és la consort de tots aquests títols, és la primera que ostenta el títol de princesa de Gal·les des de la mort de lady Di, ja que la segona dona de Carles III, la reina Camil·la, no el va obtenir mai a causa de la càrrega sentimenta­l que va adquirir després de la sobtada mort de qui hauria estat la sogra de Middleton.

Els fills de Guillem passen a ser el príncep Jordi de Gal·les, la princesa Carlota de Gal·les i el príncep Lluís de Gal·les.

Potser el canvi de rang més sorollós l’obtindran els fills del príncep Enric i Meghan Markle, ducs de Sussex. S’espera que Archie Harrison i Lilibet Diana Mountbatte­n-Windsor passin de no ostentar cap títol a ser prínceps per ser nets del nou rei –fins ara eren besnets de monarca–, però encara no s’ha anunciat res al respecte.

Alguns fills d’Elisabet II ja van decidir no donar títol principesc a la seva prole a fi de protegir-los de l’atenció mediàtica, com Eduard de Wessex, a qui les càbales després de la mort de la seva mare el situen com a possible hereu del ducat d’Edimburg.

Els nous reis gaudiran dels que fins ara havien estat l’oficina de feina i el pati d’esbarjo d’Elisabet II. Fins a nou residèncie­s reials entre cinc de les propietats de la corona britànica i unes

A partir d’ara Carles III gaudirà de les residèncie­s que eren oficina de feina i pati d’esbarjo d’Elisabet II

altres quatre que són propietat privada de la família. Aquestes són el palau de Buckingham, el castell de Windsor, el palau de Holyrood, Sandringha­m House, el castell de Balmoral, el castell de Hillsborou­gh, Clarence House i Craigowan Lodge i Birkhall, les dues veïnes a Balmoral.

Per la seva part, el nou príncep de Gal·les gaudirà de l’apartament 1A del palau de Kensignton, que ja era la seva residència oficial a Londres, Highgrove House, Llwynywerm­od, Tamarisk House, Anmer Hall i Adelaide Cottage, la casa que acaben de reformar ubicada a prop del castell de Windsor.

Enric i Meghan actualment viuen a Califòrnia, però mantenen de lloguer la seva antiga residència a Windsor, Frogmore Cottage, que van renovar poc abans d’anar-se’n i per la qual ara paguen un lloguer a la corona. ●

 ?? Clarence House ?? Posa de  a    a
Foto als jardins de Clarence House pel setantè aniversari de Carles III el 2019
Clarence House Posa de a a Foto als jardins de Clarence House pel setantè aniversari de Carles III el 2019
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain