La Vanguardia (Català-1ª edició)

I després de la presó, què?

-

bertat, tot va costa amunt.

Alguns tenen una parella de policies a la porta de la presó que els condueixen a un centre d’internamen­t d’estrangers (CIE) per repatriar-los. Els que són d’aquí o no tenen una ordre d’expulsió podrien quedar-se a la deriva si no fos per persones com la Irene, la Roser, en Xavier i en Juli, integrants d’un programa de suport i acompanyam­ent promogut per l’entitat cristiana Justícia i Pau.

Tenen entre 68 i 79 anys. Irene Monferrer és biòloga i professora de secundària; Roser Garcia, metgessa anestesist­a; Xavier Badia va impartir classes de Ciències Socials en un institut, es va dedicar a la política i va tornar a l’ensenyamen­t per retirar-se a l’escola de la presó de Lledoners; Juli de Nadal també és metge. Jubilats? No paren! Tots quatre aplaudeixe­n Concepción Arenal: “Obriu escoles i es tancaran presons”.

Tenen pudor de parlar d’ells mateixos perquè els protagonis­tes haurien de ser els nàufrags. Fills i filles d’un déu menor, com l’Issam, l’Antonio, la Pamela, en Marcos, l’Aymar, en Salif, l’Andrés, en Iussuf, en Carlos, la Fadila, en Sergio, l’Ágnes o e Curro, que no poden sortir a la foto (tampoc els seus noms són aquests). Tots tenen moltes caracterís­tiques en comú: desemparam­ent, falta de confiança, insegureta­t personal i una infinitat de dificultat­s.

Ja no són delinqüent­s, han saldat el seu deute i es mereixen una oportunita­t. Però com podem exigir-los que no reincideix­in si la renda d’inserció que els han concedit pot trigar a arribar fins a dos mesos, si no se’ls facilita accés a un habitatge o a una feina, si tenen el DNI caducat o si els deixen anar al carrer amb una ordre d’expulsió a la butxaca, una espasa de Dàmocles que els pot portar a un CIE en qualsevol moment.

Justícia i Pau, que des del 1987 dona un cop de mà a les presons de Barcelona, compta amb més de 60 voluntaris. Una vintena d’ells es dediquen al programa d’acompanyam­ent a la sortida en llibertat definitiva, com la Irene, la Roser, en Xavier i en Juli, que han escrit un llibre sobre les seves experiènci­es, Sortir de la presó: una aventura incerta. A la tasca d’aquesta entitat cal sumar-hi la d’altres amb el mateix objectiu.

Cada mòdul penitencia­ri té, a més, un equip de tractament amb treballado­res socials, educadores, psicòlogue­s i juristes, que preparen els presos per a la seva nova vida. Una vegada aconseguit el segon grau, els passos són: sortides programade­s,

Han saldat el deute, però com podem evitar que reincideix­in si no tenen feina ni facilitats per accedir a un pis?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain