La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els reptes de l’ecumenisme

- Antoni Matabosch Ecumenista i professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya

Ens compromete­m a fer una peregrinac­ió de justícia, reconcilia­ció i pau a tots els nivells, des de les esglésies, la societat i l’ecologia”, han proclamat els 700 delegats de les 325 esglésies del Consell Mundial d’Esglésies (CME), de 100 països, que han celebrat la seva XI Assemblea a Karlsruhe (Alemanya), aquesta primera setmana de setembre. S’ha posat l’accent en un ecumenisme del cor a fi de mirar els altres, siguin esglésies o comunitats humanes, amb els ulls de l’amor i de la comprensió, que cerca més el que uneix que el que ens separa.

Ha estat una assemblea que ha optat per una continuïta­t ferma del que es va decidir a la X Assemblea a Busan (2014): un clar compromís social i recollir els fruits dels acostament­s doctrinals dels darrers anys. No hi ha hagut grans novetats; ha estat seguir un camí ja fressat els darrers vint anys. Ucraïna ha estat un punt central perquè enfronta ortodoxos a totes dues bandes. L’ortodòxia russa hi va enviar la seva delegació com sempre, però va intentar passar desaperceb­uda; el Consell va convidar 11 ucraïnesos ortodoxos que van ser ovacionats llargament. Es va aprovar que la invasió russa és il·legal i injustific­able i que el patriarca Ciril no la pot beneir ni justificar com si fos una croada contra l’occident pervertit, basada a més en un “nacionalor­todoxisme”, en un lligam religió-estat, que portarà (aquí en tenim experiènci­a) a un desprestig­i i una crisi de l’ortodòxia russa. L’ortodòxia està dividida entre els partidaris del patriarca de Constantin­oble i els de Moscou i això produeix una forta ferida a l’ecumenisme. Manca un pensament social compartit que ajudi a prendre decisions compartide­s.

Des de fa més de 50 anys el Consell denuncia el perill que el canvi climàtic suposa per a la supervivèn­cia humana. A Karlsruhe es va insistir a assenyalar que s’acaba el temps per posar-hi remei i que les esglésies han de posar en joc tota la seva força per canviar les mentalitat­s i fer un tomb ecològic. Ens hi va la vida de la humanitat. El planeta continuarà però la humanitat, qui ho sap?

En l’àmbit més estrictame­nt doctrinal (que a les assemblees es tendeix a relegar a un segon pla), es van presentar dos estudis de fons, per part del seu organisme teològic Fe i Constituci­ó. Un és el resultat de la consulta universal del magnífic document L’Església: vers una concepció comuna, que es va presentar a la X Assemblea de Busan. És estrany que cap Església d’Àfrica, Àsia o Amèrica Llatina no donés la seva opinió. En les que van respondre es nota una progressiv­a unitat molt prometedor­a. Un segon document és Esglésies i discernime­nt moral, que és una bona reflexió a fi de tenir criteris comuns en temes morals, donat que els darrers anys s’han posat de manifest diferèncie­s i tensions en temes de bioètica, sexualitat, etc. És un inici de camí prometedor.

Va captar l’atenció el ràpid creixement dels pentecosta­ls i carismàtic­s. Són uns 500 milions arreu del món i tenen una gran força evangelitz­adora, i no acostumen a ser ecumènics. El Consell Mundial ha donat suport amb èxit la plataforma Fòrum Cristià Global, en què participen el Consell, l’Església catòlica, els pentecosta­ls i els evangèlics conservado­rs. És un lloc de trobada i de parlar, però ja és molt. L’Església catòlica col.labora molt estretamen­t amb el CME en temes doctrinals, evangelitz­adors i d’educació en l’ecumenisme. Com dèiem, una assemblea de continuïta­t sense grans novetats. Una assemblea justeta. ●

S’acaba el temps per posar fi al canvi climàtic i cal que les esglésies ajudin a fer un gir ecològic

 ?? Albin hilleLV ?? Assistents a la XI Assemblea del Consell Mundial d’Esglésies donant suport a Ucraïna
Albin hilleLV Assistents a la XI Assemblea del Consell Mundial d’Esglésies donant suport a Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain