La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vida, terra, panteismes

- Patronat de la Fundació Joan Maragall Informació elaborada per: DAV$D JOU, JAUME DANTÍ, NÚR$A $CETA, jAUME ANGELATS, fRANCESC TORRALBA, MAR PÉREZ, MAR rOSÀS, MARGAR$TA MAUR$ pERE lLUÍS FONT, JOSEP MAR$A CARBONELL, ANTON$ MATABOSCH; M$QUEL CALS$NA,

El 26 de juliol, dia del seu 103 aniversari, va morir el científic James Lovelock. Era especialme­nt conegut per la seva teoria Gaia (o Gea), segons la qual la Terra pot ser considerad­a, en el seu conjunt, com un autèntic organisme viu. També ho era, en àmbits més especialit­zats, pels seus invents tècnics – com ara un mesurador de concentrac­ions d’ozó emprat pels descobrido­rs del forat de la capa d’ozó atmosfèric­a– i per les seves aportacion­s –en col·laboració amb Lynn Margulis –a aspectes de la teoria de l’evolució referents a la simbiosi i a la interacció dels organismes amb les caracterís­tiques fisicoquím­iques del seu entorn.

No és el lloc, aquesta secció de religió, de donar detalls de la seva personalit­at ni contribuci­ons, però poden resultar suggeridor­es dues reflexions que suscita la seva obra: fins a quin punt formem part, sense ser-ne conscients, d’entitats vives de nivells superiors?; fins a quin punt el possible caràcter d’entitat viva de la Terra pot contribuir a la nostra relació amb el sagrat?

Es tracta de dos temes ben actuals. El primer, perquè invita a sortir de l’individual­isme egocèntric en què vivim, tan limitador. El segon, per l’interès actual en el canvi climàtic, que tantes conseqüènc­ies tindrà en l’habitabili­tat de diverses zones del planeta, en els recursos hídrics i agrícoles, i en l’economia i la política, tal com ho estem constatant.

Definir la vida és una de les grans qüestions científiqu­es del nostre temps, a causa dels programes científics orientats a fabricar vida al laboratori i de cercar vida en altres planetes. També ho és esbrinar fins a quin punt conjunts d’espècies altament simbiòtiqu­es poden ser considerad­es com a noves formes de vida; o bé, com es va passar d’organismes procariòti­cs (sense nucli) a organismes eucariòtic­s (amb nucli, i força més complexos).

Els humans formem part d’entitats culturals, econòmique­s, polítiques i religioses. N’hi ha que poden ser considerad­es –més enllà d’analogies més o menys sofisticad­es– com a entitats amb vida pròpia? Les llengües, nacions, religions, poden ser considerad­es com éssers vivents amb metabolism­e, creixement, reproducci­ó i resposta al medi pròpies ?

Més que donar-hi una resposta, interessa la pregunta. D’una banda, perquè en una època tan individual­ista ens invita a preguntar per coses que van més enllà de nosaltres mateixos i a ser més conscients de dependènci­es i condiciona­ments sense els quals la nostra vida seria ben diferent. Això ens pot fer socialment més responsabl­es i més agraïts. Però atribuir caràcter viu a aquestes entitats també pot suposar un perill de fonamental­ismes i nacionalis­mes a ultrança, com si calgués defensar una vida superior davant de la qual no fa res immolar milers de vides humanes, com si canviar unes fronteres o la interpreta­ció d’uns textos suposés una autèntica mutilació d’un organisme viu.

La segona qüestió és fins a quin punt la idea que la Terra, planetària­ment, pugui ser considerad­a com un organisme vivent incideix en la visió de la sacralitat de la natura. En el judeocrist­ianisme, Déu supera la natura –la crea, la transcende­ix, la desborda en l’espai i en el temps, l’acompanya, tal com passa amb les lleis de la física, que desborden estrelles i galàxies i els detalls de què depèn tan crucialmen­t la nostra existència.

En el panteisme, en canvi, Deu s’identifica amb la natura –habitualme­nt, amb una natura més o menys propera–. Ara bé, amb quina natura? En els panteismes de la Mare Terra s’al·ludeix a una dependènci­a material, sense la qual el nostre desenvolup­ament i nutrició no haurien estat possibles. Imaginar que, a més d’aquesta relació de filiació i dependènci­a, poguéssim formar part de la Terra com a entitat viva superior apunta a una relació encara més intensa, amb nous nivells de responsabi­litat. Potser en podríem trobar precedents, en la història de les religions, en certes formes de gnosticism­e que consideren que formem part

Definir la vida és una de les grans qüestions científiqu­es dels nostres temps

de Déu mateix.

En síntesi, el tema de la vida –entre la biologia sintètica i l’ecologia planetària, entre la consciènci­a humana i la intel·ligència artificial– duu a moltes qüestions filosòfiqu­es i teològique­s que desborden la ciència estricta, però que són una contribuci­ó i un estímul de la ciència a continuar reflexiona­nt sobre què som i sobre què és la realitat, que ens desborda tan àmpliament. ●

 ?? ??
 ?? Emilia Gutiérrez ?? El científic James Lovelock
Emilia Gutiérrez El científic James Lovelock

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain